U berbi je spas!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U talijanskim regijama Friuli-Venezia Giulia, Veneto i Trentino Alto Adige od rujna do listopada odvijat ce se berba grožda. Ako ste napunili 16, evo prilike za zaradu.

Sezonski berac grožda u Italiji zaraduje 55 eura na dan. Rijec je o prosjeku, jer sve ovisi o pregovarackoj sposobnosti i potrebi poljoprivredne zadruge koja traži sezonce. Za nas koji živimo uz granicu, pa i za sve hrvatske gradane, ulazak u Italiju ne predstavlja problem: uz predocenje osobne iskaznice možete boraviti kod susjeda do tri mjeseca i slobodno potražiti posao na crno, usmenim dogovorom s poslodavcem.

Valja svakako pripaziti jer ce vam mnogi ponuditi manje od nacionalnog prosjeka: na jugu Italije beraci grožda iz Maroka, Indije i Albanije pristaju i na dnevnu najamninu od 25 eura, no prostora za pregovaranje ima. Naime, u cijeloj Italiji na sezonskom poslu branja grožda ove ce se godine zaposliti oko 200.000 radnika.

Ipak, treba zazirati od putovanja na jug (Puglia, Calabria, Campania, Sicilija) jer je tamo sezonski rad u raljama mafije koja sve kontrolira i masno naplacuje kontrolu nauštrb radnika.

Zapošljavanje sezonske radne snage izvan europskih zemalja poštujuci važece zakonske regulative izuzetno je složeno, a poslodavac je dužan podnijeti resornom ministarstvu molbu za legalni ulazak radnika u Italiju. Dakle, prije no što ude, radnik se mora dogovoriti s poslodavcem ili pak agencijom koja posreduje prilikom sklapanja radnih ugovora.

Zato je najbolje otvoriti telefonski imenik, potražiti poljoprivredne zadruge i s njima direktno komunicirati. Internet nudi i neke zanimljive web stranice poput www.infoimprese.it gdje je cijeli popis zadruga i poduzeca koja unajmljuju sezonsku radnu snagu.

Prema našim saznanjima, poprilican broj hrvatskih radnika vec poznaje situaciju na terenu i mnogi su se vec udomacili u tom zanimljivom sistemu prevladavanja financijske i gospodarske krize.


Podijeli: Facebook Twiter