U Beogradu presuda za ubojstvo u Grubišnom Polju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski branitelj Veljko Maric osuden je u petak na višem sudu u Beogradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepcevica u listopadu 1991. u na podrucju Grubišnog polja.

U obrazloženju presude, predsjednik sudskog vijeca izjavio je da je tijekom postupka nedvojbeno utvrdeno da je Maric izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je sa više hitaca ubio Petra Slijepcevica, u nazocnosti njegove supruge Ane.

Sukladno tome, sud je zakljucio da je Maric pocinio ratni zlocin protiv civilnog stanovništva. Maricev odvjetnik ?orde Dozet najavio je da ce uložiti žalbu na presudu.

Maric se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhicen na srbijansko-bugarskoj granici. Na pocetku sudenja 7. listopada 2010. Maric je odbacio navode izoptužnice, izjavivši da nije kriv.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom podrucju izmedu hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljackali i spalili više od 30 sela. Srbijansko je državno odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marica zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom podrucju pocinio ratni zlocin protiv civilnog stanovništva i ratni zlocin protiv ranjenika i bolesnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter