U Belgiji priveden vođa somalskih gusara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najozloglašenijih vođa somalskih gusara Mohamed Abdi Hasan, zvan Afweyne (na somalskom Lajavac), priveden je ovog vikenda u Belgiji, prenosi francuska novinska agencija AFP pozivajući se na pravosudne izvore.

Prema flamanskim dnevnim listovima De Standaardu i Het Nieuwsbladu, Mohamed Abdi Hasan, odgovoran za spektakularne otmice brodova, uhićen je u subotu u zračnoj luci u Bruxellesu kamo je doletio iz Nairobija. Prebačen je u Bruges, a razlozi njegova putovanja u Belgiju nisu poznati.

On je u siječnju objavio da odlazi u mirovinu. Pripisuju mu se dvije najspektakularnije otmice somalskog gusarstva: u rujnu 2008. otmica ukrajinskog teretnog broda natovarenog oružjem te dva mjeseca poslije saudijskog tankera Sirius Star s 2 milijuna barela nafte u vrijednosti 100 milijuna dolara. Dva su broda bila oslobođena u siječnju i veljači 2009. nakon što su vlasnici isplatili milijune dolara otkupnine.

Prema pisanju belgijskog tiska, Lajavac je vodio skupinu gusara koja je 2009. otela posadu belgijskog broda Pompei i držala je 70 dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter