U Beču održan Life Ball za borbu protiv AIDS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Life Ball, jedna od najvećih humanitarnih priredaba u Europi namjenjena prikupljanju sredstava za borbu protiv AIDS-a, održana je u subotu navečer u Beču pod nazivom "Vrt zadovoljstva", uz nazočnost brojnih osoba iz međunarodnog i austrijskog javnog života.

Glamurozno otvaranje 22. po redu Life Balla na trgu uspred bečke gradske vijećnice uljepšala je i modna revija dizajnera Givenchyja, Viktora&Rolfa, Lanvina, Jeana Paula Gaultiera, Etroa, Dsquareda i Vivienne Westwood, koja je izjavila da predrasude prema oboljelima nisu tako ogromne kao sto je to nekad bilo i zauzela se za povećanu pomoć zaraženima i za suzbijanje te bolesti.

Među uzvanicima su bili bivši američki predsjednik Bill Clinton, američka glumica Marcie Cross i austrijski transvestit, pobjednik Eurosonga Conchita Wurst.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) otkriven je prije više od tri desetljeća, a i danas, iako je je broj oboljelih u opadanju, predstavlja jedan od najvećih medicinskih izazova u svijetu.

Oko 35 milijuna osoba zaraženo je HIV-om u svijetu, ali samo oko 12 milijuna prima terapiju.

Prema podacima UNAIDS-a, najveći broj zaraženih, gotovo 70 posto, živi u subsaharskom području Afrike .

Diljem svijeta je oko 3,4 milijuna djece ispod 15 godina zaraženo HIV-om .

U bečkom Burgtheatru u petak navečer održan je i gala humanitarni koncert na kojemu su nastupili uz ostale operni pjevač Thomas Hampson, američka glumica Marcija Cross i njemački glumac Ben Beckeri. Prikupljena sredstva s koncerta namijenjena su borbi protiv AIDS-a.

Prošle je godine na Life Ballu prikupljeno ukupno 2,43 milijuna eura za suzbijanje te bolesti i provedbu različitih projekata u povećanju svijesti o opasnostima od nje.

"Life Ball je u službi globalne poruke, jer zajedno možemo zaustaviti AIDS", rekao je organizator Life Balla Gary Keszler, ustvrdivši da je povećanje motivacije i svijesti od velikog značenja za ostvarenje milenijskih razvojnih ciljeva UN -a u suzbijanju širenja te bolesti. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter