U Batani izložba fotografija preminulih članova


Izložba posvećena preminulim članovima Centra vizualnih umjetnosti Batana Marijani Bacelj, Saši Lautašu, Vladimiru Široli i Oljegu Čulkovu otvorena je preksinoć u fotagaleriji CVU-a Batana u Rovinju.

Otvorio ju je Ermano Bančić, ujedno i autor pratećeg teksta kataloga koji predstavlja četvero autora koji su svi preminuli u razmaku od nekoliko mjeseci 2011. godine.

O njima su govorili i predsjednik udruge Mladen Boljkovac te Eda Kalčić.

- Prošlo je više od godinu dana od kada nisu u našem društvu naši dragi članovi, prijatelji, kojima je posvećena ova izložba. Marijana, Saša, Vladimire, Oljeg, ne nismo vas zaboravili, ostavili ste traga među nama i vašim prijateljima.

Što reći za sve njih zajedno? Povezala ih je nit zvana fotografija koju su istinski voljeli, napisao je Bančić u katalogu koji potom predstavlja i u kratkim crtama živote i aktivnosti ovih autora.

Marijana Bacelj, rođena je u Splitu, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti, odjel fotografije. U Rovinj dolazi 1994. godine gdje se učlanjuje u CVU Batana, a od 1996. bila je i tajnica. Centra.

Mladi Rovinjac Saša Lautaš, rođen u Puli 1986. godine,  fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi, a od 2009. je postao član CVU-a Batana. Često je slao svoje fotografije u Glas Istre za rubriku Vodič kroz Istru, a one su mu redovno bile i objavljivane. Vladimir Širola, iako nije bio član udruge, uvijek je redovito posjećivao sve izložbe te bio spreman pomoći. Njegov osebujan stil života, te kako su ga u katalogu i okarakterizirali, dobri duh kulture u Rovinju, svojim je fotoaparatom bilježio događaje, a ponajviše floru i faunu Rovinjštine. Bio je strastveni ljubitelj prirode, posebice zmija, guštera, ptica. Rođen je u Rijeci, a narodni heroj Vitomir Širola Pajo bio je njegov otac.

Oljeg Čulkov rođen je u Zagrebu, a nakon odsluženog vojnog roka do mirovine ostaje u Puli. U Rovinj dolazi 1995. godine gdje živi u Domu za starije i nemoćne "Domenico Pergolis".

Član CVU-a Batana bio je od 1995. do 1997. te od 2010. do 2011. godine. Bavio se i filatelijom, numizmatikom, crtanjem i grafičkom reprodukcijom.

Izložba je otvorena do 15. prosinca. (Napisala i snimila M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter