U Batani čarobni svijet rovinjskog podmorja

Izložbu otvorili Ermano Bančić, Mladen Boljkovac i Sven Zvocak (A. POKRAJAC)
Izložbu otvorili Ermano Bančić, Mladen Boljkovac i Sven Zvocak (A. POKRAJAC)

U foto art galeriji Batana otvorena je izložba nastala na prvom Kupu Grada Rovinja u podvodnoj fotografiji, koja se može pogledati do 5, rujna. Kako je na otvaranju rekao Sven Zvocak iz Kluba podvodnih aktivnosti "Rovinj", na natjecanju je sudjelovalo 26 fotografa iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Kup je tako u svom prvom izdanju postao međunarodni, a okupio je više sudionika od državnog prvenstva.

Na Kupu Grada Rovinja teme su bile makro fotografija, fotografiranje riba i podvodnog ambijenta. Na makro fotografijama mogu se vidjeti detalji svih morskih organizma i objekata osim ribe. Fotografije ribe prikazuju detalje, portrete i jata riba. Ambijentalna fotografija pak naglašava ljepotu prirodnog podvodnog ambijenta, a snima se i sa modelom.

Za DSLR aparate sa izmjenjivim objektivima fotografije su morale biti snimljene sa motivima ispod i iznad vode, u ovom slučaju sa pogledima na stari grad. Budući da kazete aparata moraju biti predane žiriju odmah nakon izlaska iz mora, izložene fotografije nisu ni na koji način obrađene, rezane niti retuširane, već izgledaju upravo onako kako su došle na ocjenjivanje.

Najbolju fotografiju natjecanja, ujedno i prvu u kategoriji ambijent sa DSLR aparatima snimio je Ranko Frka iz Kraljevice. Drugo i treće mjesto u ovoj kategoriji osvojili su Damir Zarub iz Zagreba i Hinko Šolinc iz Ljubljane. U ovoj je kategoriji sa kompaktnim aparatima najbolji bio Evgen Zuban iz Ljubljane, drugi Samir Solaković iz Sarajeva, a treći Jovan Petrovski iz Bele Crkve.

U makro fotografiji sa DSLR aparatima prvo je Rok Kovačić iz Ljubljane, drugi opet Hinko Šolinc, a treći Fabio Iardino iz Italije. Sa kompaktima najbolju makro fotografiju je snimio Jovan Petrovski, slijede Adnan Drnda iz Sarajeva i Antun Prekalj iz Vrsara.

Rabio Iardino je bio najbolji u snimanju riba sa DSLR aparatima. Drugi je bio Dalibor Andres iz Siska, a treći Rok Kovačić. Sa kompakt aparatima najbolju je ribu snimio Dejan Mavrić iz Ljubljane, ispred Andreja Slovaneka iz Bele Crkve i Žige Zdešara iz Ljubljane. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter