U Bašaniji otvoren dom kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Danas je značajan dan za Savudriju, sve njene građane i djecu koja pohađaju vrtić, osnovnu školu ili se koriste društvenim domom. Velik je dan i za one koji žele igrati rukomet, mali nogomet ili košarku, za sve one koji žele koristiti novouređeno igralište i park. Poseban je dan i za boćare koji su nakon 40 godina čekanja konačno dobili svoje boćalište", rekao je pred brojnim okupljenim mještanima gradonačelnik Umaga Vili Bassanese na početku velike svečanosti.

Naime, nakon dvije i pol godine rada obnovljen je i dograđen cijeli taj kompleks u Bašaniji u vrijednosti od dva milijuna kuna.

"Rekonstruirali smo krov i potrebnu instalaciju, promijenili sve prozore, osposobili sve prostorije, izradili energetski učinkovito pročelje, uredili okoliš i park, opremili ga dječjim polivalentnim igralištem i urbanom opremom. Izgradili smo novo igralište za rukomet i novo četverostazno boćalište. Uređena je i pristupna prometnica, parkiralište i kanalizacija. Radovi su se dugo odvijali zbog pomanjkanja novaca, ali to je opravdano jer se radi o najvećoj investiciji na području Savudrije u zadnjih 20 godina.

Treba uložiti još milijun kuna jer su ostale još dvije prostorije za urediti, valja postaviti rasvjetu na boćalište i prošiti parkiralište, ali to će se napraviti dogodine. Danas slavimo jer je uređeno mjesto na kojem se mogu okupljati svi žitelji Savudrije – od djece u vrtiću do penzionera, koji uživaju u boćanju", rekao je gradonačelnik koji je vrpcu na novom boćalištu prerezao s najstarijim boćarom i mještaninom Ninom Codigliom, koji je rekreativno taj sport počeo igrati još davne 1942.

Valja istaknuti da vrtić na hrvatskom i talijanskom jeziku pohađa 36 mališana, dok ih na oba jezika u nižim razredima škole ima 28. U toj će zgradi, osim vrtića i škole, biti i sjedište Mjesnog odbora Savudrija, uz već postojeću Zajednicu Talijana, veliku salu za manifestacije i ostale društvene prostorije. Bassanese je istaknuo da je rekonstrukcija ovog kompleksa model kojeg će se držati kada to isto budu učinili u Juricanima, Babićima, Sv. Mariji na Krasu, Petroviji i Murinama, gdje su također smješteni društveni domovi koje treba urediti.

Veliko slavlje upotpunili su lokalni boćari koji su odigrali turnir, djeca iz Košarkaškog kluba Umag koji su odmah isprobali mogućnosti novog igrališta, te mališani iz škole i vrtića koji su pjevali i plesali u kulturno-umjetničkom programu.

Sve je završilo zajedničkim druženjem u školskom dvorištu uz dagnje, rižoto i drugo iće i piće kojim su se svi okrijepili. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter