U Barbanu za vikend 38. trka na prstenac

Lanjski slavodobitnik Trke na prstenac Samuel Štoković (D. ŠTIFANIĆ)
Lanjski slavodobitnik Trke na prstenac Samuel Štoković (D. ŠTIFANIĆ)

Kiparskom kolonijom u drvu COK na kojoj će umjetnici iz Ernestinova i Viškova izrađivati skulpture i darovati ih općini Barban, sutra počinje višednevni program 38. obnovljene Trke na prstenac. Program ove istarske viteške manifestacije predstavili su danas na konferenciji za novinare organizatori trke, predstavnici Društva Trka na prstenac i Općine Barban.

Već tradicionalno, sedmu godinu zaredom, u četvrtak će biti predstavljena kvalitetna vina južne Istre i pjenušac Prstenac u konobi Teran u Manjadvorcima u 20 sati. Barban će službeno zaživjeti u znaku ove viteške igre podizanjem zastave trke u petak u 20.30 sati, nakon čega će biti predstavljene skulpture izrađene na drugoj kiparskoj koloniji u Barbanu.

Kako je najavila direktorica barbanskog TZ-a Danijela Kolić, od 21 sat moći će se razgledati dvije izložbe, izložba slika i keramike Divne Kontošić na Placi, dok će u staroj školi biti upriličena izložba fotografija Medine Rešić. Nešto kasnije održat će se i turnir u briškuli i trešeti s bogatim novčanim nagradama, nakon kojeg slijedi zabava uz glazbu na Placi.

U subotu u 10 sati održat će se dio programa najzanimljiviji djeci i mladima. Naime, prvi put u Barbanu će se u to vrijeme održati robotrka na prstenac u kojoj će se sa svojim robotima natjecati 50-ak učenika osnovnih škola iz Istarske i Primorsko-goranske županije.

Tu su i već tradicionalni turniri u pljočkanju i nogometu, a u 17 sati starta Trka na viticu. Večernji sati rezervirani su ponovo za plesnu zabavu na Placi uz gošću večeri Maju Šuput.

U nedjelju program započinje već u 10 sati sportskim igrama za najmlađe, a događaj vikenda, Trka na prstenac, počinje u 17 sati. Na trkaćoj stazi na Gradišću svoje će vještine i ove godine odmjeriti 16 konjanika koji se za ovaj događaj intenzivno pripremaju od početka lipnja. Uz vođu konjanika Milija Grabrovića i lanjskog slavodobitnika Samuela Štokovića, na Trci će sudjelovati i Goran Špada, Silvio Učkar, Mario Učkar, Petar Benčić, Gordan Galant, Kristijan Kancelar, Aleksa Vale, Luka Kancelar, Toni Uravić, Sanjin Pliško, Andrej Kancelar, Bruno Kožljan te debitanti Matteo Rojnić i Marko Cvitić.

Nakon trke na placi započinje zabavna večer uz KUD Barban i pjevače MIK-a 2013., oko 21 sat zapjevat će Jasmin Stavros, a za ponoć je zakazan vatromet.

- I ove godine na Trku nam dolaze predsjednik Ivo Josipović i bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je bio prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio utrku. Možemo reći da su ovogodišnja zbivanja uvertira u sljedeću godinu kada obilježavamo 320 godina otkako je u Barbanu održana prva Trka na prstenac koja je nakon duge pauze obnovljena 1976.

Jako smo ponosni na ovu našu manifestaciju jer nam svake godine dolazi sve više i više turista koji svoj godišnji štimaju upravo prema trci, rekao je barbanski načelnik Denis Kontošić.

Predsjednik udruge Trka na prstenac Mladen Kancelar istaknuo je da su konjanici spremni za oglede ovog vikenda i da bi i Trka na viticu i Trka na prstenac trebale biti jako uzbudljive s obzirom na to da su se ove godine svi uvježbavali upravo na Gradišću. Dodao je da je ove godine ostvaren još jedan dugo sanjani san pa će ulaz na sva zbivanja tijekom trodnevne manifestacije biti besplatan. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter