U Barbanu traje obrtnicki sajam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi barbanski obrtnicki sajam sinoc je svecano otvoren ispred sportske dvorane nove osnovne škole u Barbanu. Na trodnevnoj manifestaciji u dvorani škole sudjeluje 35 obrtnika i poduzetnika iz gotovo cijele Istre predstavljajuci se na svojim štandovima prehrambenim proizvodima, suvenirima, namještajem, tekstilom i mnogim drugim artiklima.

Svecano je otvorenje proteklo u sjeni krize koja umnogome pogada obrtništvo i poduzetništvo, istaknuli su pred brojnim okupljenima predstavnici Opcine, Županije te županijske Obrtnicke komore i Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula.

- Sajmovi, unatoc svim modernim sredstvima komunikacije, ipak ne gube na važnosti, istaknula je predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin-Majetic. Uz sve pisane ponude, ipak je bitan ljudski kontakt i razgovor, nakon kojeg je lakše potpisati ugovor i sklopiti posao, osobito u ovim kriznim vremenima, navela je.

Predsjednik županijske skupštine Dino Kozlevac naveo je da je Barban polucio izuzetne rezultate u obrtništvu.

- Izdvajamo velika sredstva za poduzetništvo, kao i gradovi i opcine. No, politika mora stvoriti uvjete za rast gospodarstva pa mora doci do decentralizacije kako bi gradovi i opcine dobili više sredstava za razvoj, rekao je Kozlevac otvarajuci sajam u ime Istarske županije.

Barbanski nacelnik Denis Kontošic predstavio je na sajmu prvu fazu izgradnje Poduzetnicke zone Barban koja ce uskoro zapoceti. Za cijelu je zonu predvideno ukupno 24 hektara na križanju ceste Barban-Vodnjan s buducom zaobilaznicom, a u prvoj fazi izgradit ce se prostori na površini od devet hektara. Prostornim su planovima predvidene sve prometnice i infrastruktura. Nakon što je država nakon osam godina cekanja prepustila zemljište Opcini krajem prošle godine, dosad je vec gotovo svih devet hektara rezervirano, rekao je Kontošic.

No, nije želio otkriti imena investitora jer je Opcina u fazi potpisivanja ugovora, dodao je. Spomenuo je tek da medu njima ima i Talijana, koji ce graditi tvornicu smrznute ribe, a gradit ce se pogoni za proizvodnju aluminijske i PVC stolarije, poljoprivrednih strojeva, pekarskih proizvoda i namještaja, što ce pridonijeti otvaranju brojnih radnih mjesta.

Obrtnicki sajam i današnja Fešta smokva i smokvenjaka bile su dobra prigoda za inauguriranje novog Puljankinog supermarketa u zgradi bivšeg barbanskog Društvenog doma. Trgovinu su rezanjem vrpce otvorili nacelnik Denis Kontošic i predsjednik Uprave Puljanke Zoran Vencl.

Sajam je otvoren još u nedjelju od 10 do 18 sati. Organizatori obrtnickog sajma su Opcina i Turisticka zajednica Barbana te opcinska Udruga poduzetnika, a pokrovitelji, uz Opcinu i Županiju, su županijska Obrtnicka komora, HGK-ŽK Pula te pulski Centar za poduzetništvo.


Podijeli: Facebook Twiter