U Barbanu se traži novi liječnik

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Općina Barban raspisala je natječaj za davanje ambulante u Barbanu u zakup liječniku obiteljske medicine s obzirom da sadašnja liječnica dr. Vesna Biondić Milevoj početkom siječnja odlazi u mirovinu. Riječ je o novoouređenom prostoru od 65 kvadrata u općinskom vlasništvu koji se nalazi u zgradi bivše gornje stare škole, preko puta općinske uprave. Načelnik Denis Kontošić podsjeća da liječnici obiteljske medicine djeluju na dva načina: do 30 posto ordinacija može biti u sustavu Istarskih domova zdravlja, dok veći dio liječnika, nakon što Županija raspiše natječaj za davanje koncesije za obavljanje djelatnosti obiteljske medicine, sklapa ugovor s HZZO-om.

- Općinsko vijeće smatra da bi ordinacija trebala biti u koncesiji. Zainteresiranih ima, no da bi dobio koncesiju, liječnik mora imati prostor. Na nivou Županije postoji politika da najviše 30 posto ordinacija bude u sustavu IDZ-a, sad ih je manje od toga, ali može se dogoditi da se natječaj ne raspiše. Stoga u ugovoru o zakupu postoji klauzula po kojoj ugovor ne stupa na snagu u slučaju da liječniku ne bude odobrena koncesija, objašnjava Kontošić te ujedno otklanja mogućnost da Barbanština ostane bez liječnika.

- To nije sporno, nećemo ostati bez doktora. Na Vijeće su dolazili i liječnici, potom ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić i županijska pročelnica za zdravstvo Sonja Grozić Živolić s kojima smo razgovarali o tome. Dr. Biondić Milevoj nije službeno objavila umirovljenje, najavila nam je to usmeno, nakon čega je krenuo interes drugih liječnika, ali i mještana. Imamo jamstvo IDZ-a da će, u slučaju da Županija ne raspiše natječaj, osigurati rad ordinacije jednake, pa i bolje kvalitete nego što je to sada, rekao je Kontošić, te dodao da je za pacijente najbitnije da imaju svog liječnika.

Ambulanta će i ubuduće povremeno raditi subotom, a liječnik će određenim danima ordinirati i u Sutivancu, gdje se, u tamošnjem društvenom domu, također nalazi ambulanta.

Početna cijena mjesečne zakupnine iznosi 1.500 kuna plus PDV, a ambulanta se iznajmljuje na rok od pet godina, uz mogućnost produljenja zakupa. Natječaj je objavljen 1. prosinca, rok za prijavu je 15 dana, a javno otvaranje ponuda bit će 16. prosinca u 19 sati u Općini. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter