U Barbanu se gradi solarna elektrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najzanimljiviji zahvat u sklopu buduce poduzetnicke zone Barban-Krvavci je solarna ili fotonaponska elektrana, koju ce graditi tvrtka Amnis energija iz Zagreba. Tvrtku je ove godine osnovao Werner Schoissengeier, nekadašnji direktor tvrtke VA TECH koja je obnavljala i gradila razlicite vrste elektrana na prostorima bivše Jugoslavije i diljem svijeta.

Amnis energija trenutacno ulazi u partnerstvo s austrijskom tvrtkom Green Source te ce one zajedno graditi elektranu u Barbanu od jednog megavata, koja bi proizvodila 1,2 milijuna kilovat sati elektricne energije godišnje.

- Koliko znam, ovo je prva elektrana ovakve vrste u Hrvatskoj, u kojoj imamo velike ambicije. Usprkos kompliciranoj birokraciji uspijevamo dobiti i potrebne dozvole, no zasad se zbog manjka financijskih sredstava malo projekata realizira. Barban kao lokacija za ovaj projekt odabran je sasvim slucajno, jer je Denis Kontošic bio jedini nacelnik koji je odgovorio na upitnik tvrtke Amnis energija, odaslan svim opcinama, rekao je Schoissengeier.

Dodao je da su zadovoljni odabranom lokacijom, koja je s ekološkog aspekta za njih idealna.

Fotonaponska elektrana trebala bi proizvoditi oko jedan megavat elektricne energije na ekološki prihvatljiv nacin, koja ce se prodavati Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, no investitor tvrdi da ce se vecinom i trošiti u poduzetnickoj zoni.

- Naš cilj je da u cijeloj državi podignemo deset ovakvih elektrana pokrivajuci solarnim panelima oko 50 tisuca cetvornih metara na potezu od Istre do Dubrovnika. Elektrane bi imale ukupnu snagu od oko sedam megavata, a proizvodile bi 10,5 milijuna kilovata godišnje, što je dostatno za napajanje oko 2.600 kucanstava tijekom cijele godine. Ukupna vrijednost tih investicija je 22 milijuna eura. Prva tri megavata trebala bi biti u pogonu dogodine, a preostalo 2012., tako da se nadamo da ce solarna elektrana u Barbanu proraditi u lipnju sljedece godine, najavio je Schoissengeier.

Kao nagovještaj dobre suradnje, tvrtka Amnis energija poklonila je Opcini Barban rasvjetni stup koji se napaja putem solarne ploce, a koji je vec postavljen na cesti uz buducu poduzetnicku zonu. (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

OPŠIRNIJE O PODUZETNICKOJ ZONI BARBAN CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter