U Barbanu na tanko i debelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarna, 45. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine održana je sinoc na prepunoj barbanskoj placi gdje je nastupilo dvjestotinjak izvodaca. Nakon mimohoda svih folklornih skupina barbanskim ulicama i mantinjade koju su na roženicama izveli Tedi Trošt i Željko Glavaš, manifestaciju je svecano otvorio nacelnik Opcine Barban Denis Kontošic. Podsjetio je da je nakon dugogodišnjeg seljenja, smotru prije 17 godina "udomio" Barban gdje ce još dugo odjekivati domaca svirka, ples i kanat.

Prvi su nastupili domacini, KUD Barban, pa se svirkom na mih predstavio sedmogodišnji Antonio Mauric, uslijedio je ples Balo de kušin, vokalna izvedba "Kad bi tvoje suze na kamen pale" te svirka na sopelicu, dvojnice i šurle. Medulinski DKUS Mendula predstavio se skladbama za roženice "Speljanje", "Katarina" i "Splet balona" te plesom, neizbježnim medulinskim balonom.

Pedesetu godišnjicu Radio Puli su kantom cestitali Milan Milotic, Lucano Kliman i Marija Rojnic te Mauricio Mirkovic roženicom izvodeci skladbu "Zlatni pir", dok su Drago Draguzet i Mauricio Mirkovic na mihu i maloj roženici izveli Balun. Plesom Balo di kušin te skladbama "Speljanje mlade neviste" i "Jadna Kata" predstavio se KUD Svetvincenat, dok je KUD Mate Balota iz Raklja izveo skladbe "Sve spod mi Raklja sela" te "Nasrid mora jedna gora" i ples Balun.

Plesom "La forlana" i pjesmama "Canti a la longa", "Canti a la pera" i "Canti sotto le pive" predstavila se galižanska Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio", dok su clanovi pulskog KUD-a Uljanik otplesali balun, odsvirali "Cvice mi polje pokrilo" na roženicama i otpjevali "Zrasla mi jelva visoka". Nastup su zakljucili domacini, KUD Barban kantom na tanko i debelo "Pokraj mi kraja puta", tarankom uz roženice "Od stare hiže striha pada" te otplesali polku.

Kao gosti programa nastupili su Slovensko kulturno društvo Istra uz splet narodnih pjesama i gosti iz Labina Paola i Franko Kos te Bruno Matošic kantom "72 dana na mom srcu leži rana" i Rafaela Blažina uz svirku na mih.

Žiri kojem je predsjednik bio Vladimir Pernic, a clanovi Josip Knapic te Bruno Krajcar pobjednika ce proglasiti uoci središnje, županijske smotre koja ce se nakon svih lokalnih smotri održati u Porecu. Organizatori manifestacije su pulski SAKUD, KUD Barban te Opcina Barban, koja je uz Grad Pulu ujedno i pokrovitelj. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter