U Barbanu III. Memorijal Petra Stankovića

Petar Stanković
Petar Stanković

Pozdravnim riječima Denisa Kontošića, načelnika Općine Barban, i njegovim predavanjem na temu "Agronomija u obrani barbanskog kanonika Petra Stankovića" u predvorju OŠ Jure Filipovića u petak započeo je s radom znanstveni skup s temom "Barban i Barbanština od prapovijesti do danas". Time se nastavlja III. Memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu", započet dan ranije predstavljanjem zbornika "Barbanski zapisi", svezak 1., o kojemu su govorili dr. Robert Matijašić, dr. Slaven Bertoša i sam barbanski načelnik.

Čak sedamnaest znanstvenih radova od isto toliko priređivača posvećeno je Barbanštini kroz prizmu onoga što je iza sebe kao bogato i dokumentirano naslijeđe ostavio Petar Stanković: od dr. Miroslava Bertoše, čiji je rad "Neka pisma Pietra Stancovicha - Petra Stankovića u rukopisnom fondu Accademije Dei Concordi u Rovigu 1804-1835" pročitao njegov sin Slaven, Valtera Milovana, Sandra Cergna, prof. Josipa Šiklića, dr. Slavena Bertoše, Alojza Štokovića, mr. Jakova Jelinčića, ing. Antona Percana, prof. Ive Kolić, dr. Stipana Trogrlića, prof. Maje Cerić, Samante Paronić, mr. Vanese Begić do dr. Line Pliško i prof. Samante Bančić.

Memorijal se nastavlja i sutra zabavnim programom u 19 sati u OŠ Jure Filipovića gdje će nastupiti učenici ove škole te Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, kao i KUD Barban i pjesnikinje Loreta Ukota iz Glavani i Marija Rojnić iz Orihi, a poseban gost će biti Alen Vitasović. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter