U Baratu se opet sreli istarski kantaduri

Lastavice iz Pule
Lastavice iz Pule

Na ispunjenom trgu u Baratu jučer je održan 17. susret istarskih kantadura "Zakantajmo naše kante". Čast da otvore smotru tradicionalnog istarskog pjevanja na tanko i debelo dobili su domaćini Šime Uležić te Ana i Aldo Matas, koji su izveli svima znanu "Jedne mi noći bila je jaka kiša".

Najstariji na smotri, Josip Bepo Žmak i Anton Tonić Šverko, su skladbom "Oja reci da si moja" pokazali kako se pjeva na bugarenju sjeverne Istre. Nakon ovih veterana organizatori su u program uvrstili vokalnu skupinu Lastavice iz pulske Osnovne škole Šijana, koju vodi Irena Giorgi.

Da tradicionalno pjevanje neće nestati su potvrdili i debitanti smotre iz medulinskog Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula. Nastupili su i članovi kršanskog KUD-a Ivan Fonović Zlatela, KUD-a Rudar iz Raše i KUD-a Barban. Ljepotu bugarenja pokazala je ženska vokalna skupina iz Lanišća.

 U duetima i tercetima nastupili su već afirmirani pjevači, a brojni su bili i obiteljski dueti. U dva sata, koliko je potrajao koncert, izredalo se tako 89 pjevača na tanko i debelo te četiri svirača iz svih krajeva Istre.

Na otvaranju su nastupili najmlađi plesači KUD-a Dvigrad.

U ime domaćina načelnik Sandro Jurman je najavio da će Općina Kanfanar i dalje poticati ove susrete kojima je cilj očuvanje istarskog tradicijskog pjevanja, koje je 2009. uvršteno u popis nematerijalne baštine Europe.

U početku su se ovi susreti održavali u Klarićima, potom u Pazinu i Orbanićima, a od 2004., ove godine deseti put, domaćin je Barat, središte Prikodrage. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter