U Baratu kantali na tanko i debelo

Članovi KUD-a Dvigrad
Članovi KUD-a Dvigrad

 "Junak i divojka", pjesmom na tanko i debelo koju su izveli Tone i Nela Cerin iz Montešerpa, ali porijeklom Prikodražani, otvoren je sinoć 16. susret istarskih kantadura "Zakantajmo istrijanske kante" u Baratu. Prije njih su nastupali i članovi najmlađe folklorne skupine KUD-a Dvigrad koji su zaplesali balun i sette passi. Uslijedio je nastup najstarijeg sudionika Josipa Žmaka - Bepa, koji je zajedno s Antonom Šverkom - Tonićem i Zorkom Ziraldom - Binom zarozgao, kako oni nazivaju bugarenje, "Daj mi ruku da se pozdravimo".

Najmlađa sudionica, ujedno i prvi put na susretu, ove je godine bila sedmogodišnja Emili Radović. Ona je zakantala u pratnji dvanaestogodišnjeg brata Danijela na roženici, a njihov je nastup popraćen ovacijama. Kako je naglasio organizator, Daniele Pernić, upravo je na najmlađima da gaje poseban izričaj pjevanja na tanko i debelo, a ovaj im je susret samo poticaj da ga očuvaju, vrednuju i prenose na sljedeće generacije.

Na susretu je nastupilo pedesetak ljubitelja i njegovatelja istrijanske kante na tanko i debelo, a koja je - kao dvoglasje tijesnih intervala 2010. godine u Abu Dhabiju upisana i na UNESCO-vu svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. Sandro Jurman, načelnik općine Kanfanar, koji je otvorio susret, naglasio je da je pjevanje vjerojatno jedna od najugroženijih istarskih tradicija, a ovaj susret koji se udomaćio u Baratu devetu godinu za redom, pokazuje kako se u i Istri tradicija vrednuje te da će se kanat zahvaljujući ovom susretu i održati.

- Prikodraga je oduvijek bila poznata po svojim kantadurima pa Barat nije slučajan odabir, a već sada najavljujem da će se susret i dogodine održati tu, rekao je Jurman.

Posebnim su aplauzom pozdravljeni i Ana i Aldo Matas iz Barata, a prvi put na susretu učestvovali su Remiđo Batelić i Serđo Mikuljan te Bruno Miletić i Marija Šćira. Vokalna skupina KUD-a Žejanski zvončari iz Žejana predstavili su se bugarenjem na istrorumunjskom dijalektu i to skladbama "Knd am tire you antreboat" (Kad sam te pital) i "Ne am oća ši kola" (Tražio sam te tamo i ovamo).

Na susretu, kojega je i ove godine vodio Davor Ban, nastupale su i članice vokalne skupine "Gardelinke" iz Pule, dok se pjesnikinja Rita Brgić Stokić predstavila svojim stihovima, a koja je, kako su naglasili, rođena u Dvigradu, zgojena u Selini i udana u Manjadvorci.

Na susretu su izlagali i proizvođači istarskih suvenira s područja općine Kanfanar, a smotra se, u opuštenom druženju, uz domaće vino i hranu, nastavila, kao i po običaju, i nakon službenog dijela programa. (Napisala i snimila Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter