U Bapskoj naden kip žene star 7 tisucljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Keramicka figura žene klasicnog tipa vincanske kulture, stara oko 7.000 godina, pronadena je tijekom arheoloških radova na lokalitetu Gradac kod Bapske. Voditelj istraživanja Marcel Buric istaknuo je da je rijec o izuzetnom nalazu, sigurno uvezenom s maticnog podrucja vincanske kulture (5300. - 4600. prije Krista) u zapadnoj Srbiji.

Rijec je o prvoj keramickoj figuri žene vincanske kulture pronadenoj na tlu Hrvatske. Uz figuru su pronadeini i fragmenti nožica i strugalice od opsidijana. Rijec je vulkanskom staklu, za neolitik - najluksuznijem materijalu.

Pronadena je i bakrena plocica, nesumnjivo  ukras konjske orme, te strelica tzv. skitskoga tipa, koju arheolog Buric datira na 500. godinu prije Krista.

Vincanska kultura i njezina dvjestotinjak godina mlada sopotska kultura-kcer, nastavljaju se na raniju starcevacku kulturu (6.300 godina prije Krista), a donijele su temeljne promjene u tehnološkoj i socijalnoj strukturi kasnoga neolitika u jugoistocnoj Europi.

Brdo Gradac kod Bapske prostire se na površini od 34.000 cetvornih metara, a samo višeslojno, 5 metara duboko, neoliticko naselje prostiralo se na približno 20.000 cetvornih metara.


Podijeli: Facebook Twiter