U Banjolama se otvara moderna uljara

Vrhunska tehnologija ugrađena u novu uljaru
Vrhunska tehnologija ugrađena u novu uljaru

Nakon više od desetljeća iščekivanja maslinari medulinske općine napokon će moći prerađivati svoje vrlo cijenjeno ulje u vlastitoj uljari. Naime, sutra se u Banjolama otvara prva uljara na području općine Medulin.

Zaslužan za ovaj poduzetnički pothvat je Davor Zanini koji u Banjolama vodi obiteljsku tvrtku Zanitel, koja je na tržištu već 45 godina. U stalnoj prilagodbi tržištu i s tendencijom otvaranja novih djelatnosti ponudila je i ovaj put nešto novo i aktualno u preradi i proizvodnji hrane, točnije na području maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja.

Glavni motiv otvaranja uljare u Banjolama, u koju su uložena više od dva milijuna kuna, obitelj Zanini pronašla je u sve boljoj kvaliteti medulinskih ulja koja su iz godine u godinu prisutna na mnogim smotrama diljem Istre i Hrvatske. Veliku podršku dobio je i od lokalne poljoprivredne udruge Ulika, čiji je član.

"Kapacitet uljare je od 600 do 800 prerađenih kilograma maslina na sat, što zadovoljava potrebe svih maslinara ovog područja. Sama proizvodnja odrađivat će se na hladno u dvije faze, što jamči vrhunsku kvalitetu ulja. Strojevi su koncipirani kako za velike tako i za male proizvođače te jamče isporuku ulja dobivenih iz upravo donesenih maslina bez obzira na količinu", ističe Zanini.

Na području medulinske općine u posljednjih nekoliko godina zasađeno je puno stabala maslina. Danas ih ima ukupno 60.000 i 120 registriranih maslinara. To govori u prilog činjenici da je ovaj pogon bio i više nego potreban na ovom području, smatra Zanini.

U sklopu nove uljare u skorijoj budućnosti planirani su i sadržaji edukativnog karaktera te prostori za održavanje radionica i predavanja stručnjaka iz domene maslinarstva. Tim će predavanjima moći prisustvovati svi zainteresirani maslinari. Zanini planira sagraditi i kušaonicu maslinovog ulja u kojoj će se moći isprobati ulje svih sorti maslina.

"Ideja nam je osposobiti laboratorij koji će stalno nadzirati kvalitetu ulja te obavljati analize i izdavati pripadajući certifikat o vrsti i kvaliteti ulja. Cijeli projekt zamišljen je kao centar maslinarstva otvoren za nove ideje i unaprjeđenje te vrste djelatnosti.

Stoga očekujemo postupan razvoj u tom smjeru i doživljavamo uljaru kao novo stjecište iskustva. Otvoreni smo za sve što bi moglo imati za cilj razvoj svijesti o važnosti maslinarstva po čemu je Istra stoljećima poznata i prepoznatljiva još iz doba antike", zaključio je Davor Zanini. (Piše Cristian Bruno GALIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter