U Banjolama se gradi kanalizacija, radovi uskoro i u Premanturi

Izgradnja fekalne odvodnje u Medulinu (Zvjezdan STRAHINJA)
Izgradnja fekalne odvodnje u Medulinu (Zvjezdan STRAHINJA)

Nakon što se lani u Medulinu počela graditi kanalizacija, komunalno poduzeće Albanež ove godine nastavlja s izgradnjom fekalne odvodnje u svim naseljima općine Medulin, te najavljuje novi investicijski ciklus radi povećanja stupnja pročišćavanja postojećih pročistača. Osim izgradnje nove javne odvodnje za aglomeracije Medulin – Premantura – Banjole, ove je godine istodobno u planu i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže. U Banjolama se postavlja fekalna kanalizacija na više mjesta i to u naselju Indije gradi se novi sustav odvodnje dug 47 metara, vrijedan 77.683 kuna.

Spajanje novih kuća na sustav odvodnje

Izgradnjom 70 metara gravitacijskog voda fekalne kanalizacije u naselju Kaštanjež omogućeno je spajanje šest objekata na sustav javne odvodnje, kaže direktor Albaneža Edo Krajcar.

- Planirana je i izgradnja tzv. IV faze (dio naselja Strane) u kojoj je predviđeno postavljanje 420 metara gravitacijskog kolektora i 13 priključaka za postojeće objekte. Ovaj dio posla vrijedan je 486.520 kuna, napominje Krajcar. U planu je i 494,8 tisuća kuna vrijedna izgradnja sanitarne odvodnje u poslovnoj zoni Kamik, gdje će se postaviti 359 metara novog gravitacijskog kolektora s 12 priključaka.

U središtu Premanture, kod zvonika, za nekoliko će dana početi izgradnja sustava javne odvodnje. Postavit će se gravitacijski fekalni kolektor dug 41 metar putem kojeg će se na sustav javne odvodnje moći spojiti šest novih objekata. Ukupna vrijednost ovih radova je 77.583 kune. Drugi dio fekalne kanalizacije, duge 257 metara, gradit će se u dijelu naselja Paredine, čime će se stvoriti uvjeti za daljnje priključenje naselja na sustav javne odvodnje. U ovoj fazi na sustav će biti priključeno 15 objekata. U Medulinu izvodit će se radovi u dijelu Ribarske ulice dugom 154 metra, u ukupnoj vrijednosti od 201.045 kuna.

Iz EU 70 posto novca za kanalizaciju

- Izgradnjom gravitacijskog kolektora omogućit će se priključenje 13 novih objekata na javni sustav odvodnje, te rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže. Također bi uskoro trebala početi izgradnja crpne stanice Brajdine te tlačnog kolektora, dugog 45 metara, na koji će se spojiti novi objekti u dijelu naselja Vižula. Vrijednost te investicije je 241.862 kuna, kaže Krajcar.

U suradnji s Hrvatskim vodama priprema se ugovor o sufinanciranju za aglomeraciju Medulin u dijelu naselja Burle, vrijedan 1.404.000 kuna, čime će se na javni sustav odvodnje moći priključiti 40 novih objekata.

Općina Medulin i Albanež, također u suradnji s Hrvatskim vodama, dovršavaju pripremu dokumentaciju vezanu uz Studiju izvedivosti EU projekata Medulin i elaborat zaštite okoliša, kojim će se utvrditi postoji li potreba za procjenom utjecaja na okoliš za ove zahvate. Studijom će se definirati kako tehnički, tako i financijski obujam projekta, odnosno omjer financiranja iz europskih fondova, odakle se očekuje 70-ak posto sredstava, te domaćih izvora.

Općina Medulin u aglomeracijama Medulin - Premantura - Banjole ima 70 kilometara kanalizacijske mreže, deset crpnih stanica i tri uređaja s podmorskim ispustima.

Potrebno još 70 kilometara kanalizacije

Direktor Albaneža Edo Krajcar kaže da je dosad u svim naseljima općine Medulin izgrađeno 70 kilometara kanalizacijske mreže, dok bi putem europskih projekata trebalo izgraditi još toliko da bi se 95 posto objekata spojilo na mrežu. Navodi primjer Vintijana i Banjola, gdje je 80 posto kućanstava priključeno, u Medulinu ih je 60, a u Premanturi svega 40 posto.

- Cilj je do kraja ove godine spojiti sve one objekte koji imaju mogućnost priključenja na javnu odvodnju. Mreža je izgrađena u svim naseljima, međutim, uvijek se dogodi da se netko ne želi priključiti, drugog nema… Sad namjeravamo spojiti objekte gdjegod je to moguće.

- U Burlama je u tijeku postupak javne nabave, a u travnju planiramo iskopati dvije vertikale na koje će se priključiti velik broj objekata, najavljuje Krajcar.

Prije ovog velikog infrastrukturnog projekta, na području općine Medulin bio je izgrađen samo manji dio kanalizacije, i to za potrebe hotela, manjeg dijela samog naselja i kampa Kažela, s havarijskim ispustom na Kaželi, 500 metara od obale, te na dubini od 12 metara, bez ikakvog pročišćavanja. U Premanturi je kanalizacijom bio pokriven tek manji dio naselja, kao i kamp Stupice, s izravnim ispustom u osjetljivi Medulinski zaljev (havarijski ispust crpne stanice Stupice 300 metara od obale, na dubini od osam metara). Tek manji dio Banjola bio je spojen na kanalizaciju, dok je kamp Indije bio spojen na uređaj Bumbište. Kanalizacijska mreža u Banjolama izgrađena je od 2012. do 2016. godine.

U Medulinu spojen 141 objekt

U medulinskim naseljima Šaraje, Rov, Regi, Kapovica i Katikulić lani je izgrađeno 2.200 metara fekalne kanalizacije, na koju je spojen 141 objekt. Istodobno je rekonstruirano 1.176 metara vodovodne mreže. Riječ je o europskom projektu čija je ukupna vrijednost 6,2 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega je Europska unija sufinancirala 3,3 milijuna kuna. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter