U Bangkoku žestoki neredi oko sjedišta vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajlandska policija upotrijebila je suzavac i vodene topove protiv prosvjednika koji u nedjelju prijete da će zauzeti sjedište vlade u Bangkoku nakon nasilja u kojemu su poginule tri osobe a više desetaka ih je ranjeno.

Prosvjednici žestoko kritiziraju brata premijerke Yingluck Shinawatre, milijardera Thaksina Shinawatru, koji je bio premijer i svrgnut je državnim udarom 2006., da je i dalje glavna osoba koja donosi odluke o politici vlade iako je u egzilu u Dubaiju.

Dva lica prosvjednog pokreta bila su vidljiva u nedjelju. Ispred ulaza u sjedište vlade nekoliko stotina prosvjednika s maskama pokušavalo je premjestiti betonske blokove i prerezati žičanu ogradu prije nego su ih odvratili suzavac i vodeni topovi. Pred drugim ulazom organizirano je mirno sjedenje i natpis "Berlin wall in Bangkok" (Berlinski zid u Bangkoku) napisan bojom na betonskim blokovima. Glasine o odlasku premijerke u inozemstvo opovrgle su vlasti, ali se u nedjelju nije pojavila u javnosti.

Nakon ovotjedne opsade ministarstava i uprave koje su vlasti dopustile iz bojazni da ne raspiruju tenzije, prosvjednicima je dopušteno u nedjelju ući u kompleks ministarstva unutarnjih poslova. Zasad nisu preuzeli kontrolu nad tv postajama, suprotno prijetnjama. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter