U banci pitaju imate li djece, jeste li podstanar...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smiju li banke, osim onih osnovnih i zakonom propisanih, od klijenta tražiti i druge podatke koji zadiru u njihovu privatnost, poput pitanja o tome koliko djece ima, je li u braku ili nije, stanuje li u vlastitom ili unajmljenom stanu? Naime, upravo to banke traže, na što nam se ovih dana požalio jedan Puljanin, čiji su podaci poznati redakciji.

On, naime, tvrdi da je početkom godine dobio obavijest jedne banke u Puli koja ga je pozvala da ispuni tzv. obrazac za otvaranje/izmjenu klijenta te ga dostavi banci. U dopisu piše da je banka, uvidom u evidenciju, utvrdila da za spomenutog klijenta ne posjeduje zakonsku dokumentaciju. Ne ispuni li klijent obrazac i ne dostavi ga banci, ona ima ovlasti "onemogućiti daljnji rad po klijentovom računu". U prijevodu, blokirati ga.

- Otišao sam u banku popuniti obrazac. No, osim podatka o adresi i OIB-u, službenica me upitala zašto štedim, koliki su mi mjesečni prihodi, imam li vlastiti stan ili sam podstanar, koje kreditne kartice koristim, imam li račune u drugim  bankama. U banci su mi objasnili da je riječ o proceduri koja se provodi radi sprečavanja pranja novca. No, koga oni štite, klijenta ili Poreznu upravu?, pita se naš sugovornik.

" Ukoliko neka banka to propusti učiniti, u prekršaju je i izlaže se vrlo visokim kaznama. Stoga smo pristupili slanju pozivnih pisama s obrascima koji sadrže minimum podataka koje definiraju zakonski propisi", stoji pak u dopisu banke.

No, na pitanje smije li smije li banka i po kojem zakonu tražiti podatke o bračnom stanju, broju članova obitelji, stanovanju, školskoj spremi, računima u drugim bankama i vrsti kreditnih kartica koje klijent koristi, u banci objašnjavaju da ti podaci nisu obvezni te da se traže isključivo radi "bolje ponude proizvoda pojedinom klijentu".

Hoćeš oročiti štednju, pitaju te za školsku spremu
Prije nekoliko godina našla sam se u sličnoj situaciji. Primamljena visokim kamatama na deviznu štednju, kanila sam oročiti štednju u jednoj banci. No, umjesto da to obavim za šalterom, bila sam pozvana na kat, gdje su me posjeli na stolicu i - krenula je serija meni čudnih pitanja. Kolika Vam je plaća, koja Vam je stručna sprema, jeste li u braku, imate li djece… (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter