U Balama se natjecali mići vatrogasci

Natjecanje mićih vatrogasaca (N. O. R.)
Natjecanje mićih vatrogasaca (N. O. R.)

Smijeh, cika, vika, srčano navijanje, padanje i proklizavanje na mokrom i skliskom travnatom terenu nogometnog igrališta u Balama, tako bi se moglo opisati današnje 10. županijsko natjecanje vatrogasnog pomlatka i mladeži. Sveukupno se natjecalo 17 ekipa s 210 natjecatelja, podijeljenih u muške i ženske ekipe. Pomladak, odnosno mališani od šest do dvanaest godina nadmetali su se u dvjema disciplinama - radu s brentačom (aparat za vodu s pumpom s kojom su morali naciljati, a potom i mlazom usmjerene vode srušiti kantu) i u štafeti, dok se mladež (od dvanaest do šesnaest godina) natjecala u četiri discipline. Uz nadmetanje u štafeti i radu s brentačom, oni su morali pokazati i koliko su vješti u radu s vatrogasnom cijevi i ostalom opremom.

Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je da je evidentan porast mladih koji se učlanjuju u dobrovoljna vatrogasna društva u kojima osim što se pripremaju za život, kroz igru ali i savladavanje određenih vještina, uče i o tome što znači i kako biti plemenit i human čovjek. 

Na Državno natjecanje u konkurenciji mladeži i kod dječaka odlazi prvoplasirana ekipa DVD-a Buzet te drugo i treće plasirani DVD Sveti Vinčent i DVD Pula. U konkurenciji djevojčica, najuspješnija je bila ekipa DVD-a Žminj, potom DVD Vodnjan i naposljetku DVD Ližnjan, koje će se također sljedeće godine ogledati na Državnom natjecanju. U konkurenciji vatrogasnog pomlatka u kategoriji djevojčica prvo mjesto zauzela je ekipa DVD-a Ližnjana, dok je drugo mjesto pripalo članicama DVD-a Buje.

Kod dječaka, najspretniji su bili članovi DVD-a Peroj, slijede ekipe DVD-a Pula i DVD-a Bale. Organizator natjecanja je Vatrogasna zajednica Istarske županije, a suorganizator i domaćin Dobrovoljno vatrogasno društvo Bala te područne vatrogasne zajednice Rovinja i Javna vatrogasna postrojba Rovinj. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter