U Balama otvoren Centar za EU i međunarodnu suradnju


Dan Europe, 9. svibnja, u Balama je obilježen otvaranjem Centra za Europsku uniju i međunarodnu suradnju, čije se sjedište nalazi u kaštelu Bembo. Centar financiran iz EU-ovog projekta "AdriGov", odnosno Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic, djelovat će na području edukacije javnog, gospodarskog i civilnog sektora o europskim programima i projektima, regionalnom razvoju te procesima europskih integracija.

Bavit će se i pripremom, kandidiranjem i provedbom EU-projekata, istraživanjem i razvojem, a sve u suradnji sa Sveučilištem "Juraj Dobrila" u Puli, kao jednim od osnivača. Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU-integracije Istarske županije Oriano Otočan, njegovim otvaranjem Bale postaju referentna točka Istre, iz koje će se zemljama jugoistočne Europe prenositi naše znanje i vještine te im se pružiti pomoć na njihovom priključivanju EU-u.

Na čelu novootvorenog Centra na drugom katu kaštela, rekao nam je Otočan, je Ivana Dragišić, županijska viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju i EU-integracije, uz jednu zaposlenu osobu na poslovima koordinacije.

- Dan Europe nije izabran slučajno da bi se Centar za EU i

međunarodnu suradnju otvorio. Puno smo toga napravili i današnji je dan rezultat kvalitetnog i napornog rada, započetog još prije dvije, tri godine, podsjetio je Otočan te dodao da će se Hrvatska ulaskom u europsku obitelj još više fokusirati na dobivanje sredstava iz strukturnih fondova.

- Do sada smo realizirali više od 320 projekta i programa koji bi nam trebali donijeti 109 milijuna eura. Budemo li i nadalje kvalitetno radili, u narednih sedam, osam godina očekujemo da bismo mogli povući i više od 200 milijuna kuna, rekao je županijski pročelnik.

Edi Pastrovicchio, načelnik Bala, zahvalio se gostima što je upravo jedna mala općina izabrana za sjedište Centra, dok je pulski rektor dr. Robert Matijašić izrazio zadovoljstvo suradnjom Centra i Sveučilišta. Generalni konzul Italije u Hrvatskoj Renato Cianfarani rekao je da je Istra ranijom suradnjama s Italijom, ali i ostalim zemljama članicama EU-a, i prije ulaska u europsku obitelj stekla važno i dragocjeno iskustvo koje će zasigurno znati iskoristiti.

Župan Ivan Jakovčić smatra da je Istra spremna za EU, bilo da je riječ o njenom javnom i privatnom sektoru, ili o samim građanima koji će se znati nositi sa svim onim što EU predstavlja.

Nakon što je Ivana Dragišić predstavila projekt "AdriGov", održan je okrugli stol "Uloga regija u Europskoj uniji", na kojem su sudjelovali brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter