U Balama održan Čripnja fest


Sinoć je na baljanskom Trgu La musa, održan drugi Čripnja fest, koji je okupio dvadeset natjecateljskih ekipa iz čitave Istre. Pripreme gurmanskih slastica, mesnih i ribljih, započele su oko 14 sati paljenjem velikog ognja, i pripremanjem "korita" za čripnje, da bi potom dva sata kasnije uslijedilo "čarobiranje" i natjecanje za najbolje pripremljeno jelo.

Tročlana ocjenjivačka ekipa u sastavu Vedran Šetić (predsjednik općinskog Vijeća) , Sandro Mitton (direktor baljanskog TZ-a) i Ljutvo Murić (vlasnik Hotela i restorana "La grisa") odista su imali "težak" zadatak - isprobati sve ono što se satima krčkalo ispod čripnje. Nakon konzultacija i propitivanja nepca prvo mjesto i nagradu - priznanje Masterchefa  Bala i večeru u "La grisi" odnijela je "morska" čripnja, čiji je glavni sastojak bila hobotnica (po riječima pobjednika tima "Kod Kancelira" uhvaćena tek sat, dva ranije. Drugoplasirana, po objašnjenju Mittona (bez protekcija i favoriziranja i veze) bila je ekipa u sastavu članova vijeća TZ-a Bale, dok su treće plasirani bili gosti iz Savičente N.I.P. tim, koje je za pod čripnju, pripremio "janje koje je malo prije trčalo po korti".

No, bez obzira na nagrađene, iz prve ruke tek informacija da je to bilo pravo gurmansko slavlje u čast dobre spize, kvalitetnog vina, i naravno sokova za najmlađe. Za dobar štimung pobrinuo se Tony, ili "one man band", koji je na samom kraju festivala, otpjevao ono što su u hodu zaključivali mnogi posjetitelji nakon fantastične klope -… ja nemam više razloga da živim, ja nemam više čemu da se divim… Ipak, uz hranu i besplatno dimljenje kojeg uz timove kuhara nisu bili pošteđeni ni posjetitelji koji su se non-stop znatiželjno nadvirivali nad metalnim posudama, valja napisati i da je Čripnja fest imao humanitarni karakter, ali i dobru organizaciju domaćina - Općine i njene turističke zajednice, koje su svim natjecateljima osigurali po sto kuna za nabavku mesa i ponekih mirodija, dok su onaj pobjednički i čarobni sastojak ekipe, kako mi vele mnogi, natjecatelji i u tajnosti donijeli sami sa sobom. Za guštati u hrani, valjalo je samo izdvojiti 20 kuna za bon. Naravno, da to nikome nije teško palo, i ne samo zbog "čripnje" već zbog činjenice da se novac od prikupljenih bonova usmjeravao u humanitarne svrhe i u korist vrtića i baljanske Osnovne škole. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter