U autu na Medulinskoj ubijen Aldin Pašukan

(Snimio Andreas KANCELAR)
(Snimio Andreas KANCELAR)

Noćas oko 2 sata policija je u sivome land roveru pulskih oznaka (PU 985-OS) na Medulinskoj cesti kraj Pule pronašla mrtvog muškarca. Policija je potvrdila da je riječ o ubojstvu. Neslužbeno doznajemo da je ubijen 48-godišnjak iz Medulina.

Kako saznaju naši reporteri, ubijen je Aldin Pašukan, bivši branitelj i nositelj Spomenice Domovinskog rata, koji je sredinom veljače 2008. godine u svojoj konobi na stanciji u Ševama pretukao Šišanca Dušana Suzovića, koji je pronađen u svom vozilu na trgu u Šišanu u teškom stanju te se zbog težine zadobovenih ozljeda neko vrijeme borio za život.

Krajem ljeta 2010. Pašukan je pravomoćno osuđen za premlaćivanje Suzovića. Priznao je nedjelo te je osuđen na 11 mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od četiri godine. Na suđenju se ispričao Šišancu kojem je ugrozio život, a Suzović je tada izjavio da nije zainteresiran da se Pašukana kazni bezuvjetnim zatvorom.

Dugotrajan očevid, angažirani i psi

Reporteri Glasa Istre na mjestu događaja su od ranih jutarnjih sati. Od nekih mještana doznajemo da je automobil bio zaustavljen na cesti još prije ponoći, no iako se radilo o pomalo neubičajenoj situaciji, nitko nije obraćao posebnu pozornost na to misleći da se vozač možda zaustavio jer telefonira. Sudeći prema policijskoj obavijesti o zatvorenoj cesti, da je u vozilu mrtav muškarac, otkriveno je tek nekoliko sati kasnije, navodno oko 2 sata. Međutim, neki vlasnici obližnjih parcela navode da su u neko doba čuli zvukove nalik na hice iz vatrenog oružja.

Sudeći prema položaju vozila, odnosno mjestu gdje je zaustavljeno, vozač se kretao iz smjera Medulina prema Puli. Džip je ostao uz desni rub ceste u smjeru kretanja. Naime, više osoba posvjedočilo je da su automobil na cesti, a navodno je imao upaljena sva četiri žmigavca, uočili prije 23 sata. S vozačeve i prednje strane vozila nije bilo tragova od propucavanja. Međutim, na staklu na suvozačevim vratima bila je uočljiva velika okrugla rupa od propucavanja.

U poslijepodnevnim satima, nakon obavljene obdukcije, i službeno je potvrđena sumnja u nasilnu smrt, odnosno ubojstvo. Pašukan je ustrijeljen u glavu hicem iz vatrenog oružja, i to iz neposredne blizine, izvijestila je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Jedna od spekulacija je i da je ubojica vozio iza Pašukana te mu je na mračnom dijelu ceste signalizirao da se zaustavi, čemu u prilog govore i upaljena sva četiri žmigavca. S obzirom na ogromnu rupu na staklu sa suvozačeve strane, moguće je da mu je ubojica i prišao s te strane da bude neprimjetan u slučaju da naiđe neko vozilo. Druga teza je da Pašukan nije bio sam u vozilu, odnosno da ga je usmrtio suputnik koji se potom dao u bijeg. No, kako se sve odigralo istražitelji tek pokušavaju rasvijetliti. U tijeku je intenzivna istraga, no svi dosad poznati detalji ukazuju na brutalnu likvidaciju.

Satima ležao mrtav u autu

Dio ceste na kojem je pronađen mrtav muškarac noću je potpuno mračan, budući da na tom dijelu nema javne rasvjete. Neposredno uz mjesto nesreće nema ni kuća, već samo njive koje s glavne ceste zaklanja visoka trava i raslinje. Nakon što je policija potvrdila da se radi o ubojstvu, a za ubojicom se traga, može se samo nagađati kada se točno zločin dogodio, i po kojem "scenariju".

Kako doznajemo, Pašukan je oko 21.30 viđen u centru grada, a u kritično vrijeme, nekih sat do sat i pol kasnije, očito se (ponovno) kretao prema Puli.

Tijelo je s mjesta događaja odvezeno tek nešto prije 8 sati. Okolno područje policija još uvijek detaljno pretražuje. Osim dokaznog materijala, traži se i oružje kojim je muškarac usmrćen.

Da se radi o vrlo ozbiljnom slučaju, potvrdio je prizor na mjestu zločina. Velik broj policajaca  češljalo je teren, među kojima je bila i interventna policija sa psom. Tijekom noći su na intervenciju pozvani i pulski vatrogasci da bi reflektorima sa svojih vozila osvijetlili mjesto zločina da bi policija mogla obavljati očevid i eventualno izuzeti što više korisnih tragova. Očevidom koji je trajao više od deset sati s policijom je rukovodila zamjenica županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerović.

Zbog očevida je do ranog poslijepodneva bio zatvoren dio Medulinske cestecesta, i to od skretanja za Šikiće do velikog rotora na novoj obilaznici. Promet se odvijao zaobilazno, preko Šikića. (M. VUKŠIĆ, M. SARDELIN, GI; snimio A. KANCELAR)

Uhićen ubojica?

Tijekom prijepodneva je u Puli, u zgradi na Boškovićevom usponu na Monte Zaru, uhićen muškarac koji se povezuje s ubojstvom Aldina Pašukana. Zasad je potvrđeno tek da se radi o Pašukanovom vršnjaku, vjerojatno i poznaniku, koji je priveden jer navodno ima saznanja o noćašnjem događaju na Medulinskoj cesti. (GI)

 


Podijeli: Facebook Twiter