U autoškolama počinje dodatna edukacija policije

Predstavnici Bina Istre, policije i autoškola u Istri (Neven LAZAREVIĆ)
Predstavnici Bina Istre, policije i autoškola u Istri (Neven LAZAREVIĆ)

"Ubacite oprez u brzinu" naziv je preventivnog projekta koji će se u idućih godinu dana provoditi u četrnaest autoškola u Istri kroz suradnju Policijske uprave istarske i Bina Istre (koncesionarom Istarskog ipsilona) i autoškola, a sve da bi se povećala sigurnost mladih vozača u Istri.

Projekt i aktivnosti koje će se u sklopu njega provoditi su u srijedu na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi istarskoj predstavili načelnik PU istarske Dragutin Cestar, voditelj službe sigurnosti cestovnog prometa PU istarske Josip Lukić, generalni direktor Bina Istre Dario Silić, direktor Bina Istre upravljanje i održavanje Christian Santaleza, rukovoditelj službe sigurnosti Bina Istre David Stankić, te Marčelo Mohorović, predstavnik četrnaest istarskih autoškola.

U idućih godinu dana oko 1.500 kandidata za vozače "B" kategorije, odnosno mladih vozača, slušat će u istarskim autoškolama edukativno-prezentacijska predavanja policijskih službenika koji će im, osim na najčešće greške (brzinu, pretjecanje, alkohol), ukazivati i na opasna mjesta na područjima na kojima polažu vozački ispit. Bina Istra u ovom projektu sudjeluje na način da će polaznicima istarskih autoškola omogućiti besplatnu vožnju Istarskim ipsilonom, odnosno "sponzorirati" osposobljavanje mladih istarskih vozača za vožnju autocestom, s više od 100.000 kuna koliko bi inače koštala cestarina. Svaki kandidat će tako sa svojim instruktorom uz uobičajeni fond sati vožnje imati i dodatna tri nastavna sata - na Istarskom ipsilonu.

- Dovršetak izgradnje Ipsilona sigurno će u budućnosti smanjiti broj teških nesreća, a ako ovom akcijom spriječimo barem jednu nesreću i spasimo jedan život - mi smo postigli svoj cilj, kazao je generalni direktor Bina Istre Dario Silić.

Josip Lukić iz PU istarske kazao je da je prošle godine u Istri porastao broj nesreća u kojima su počinitelji bili mladi vozači za 13 posto. Mladi vozači najčešće čine greške poput nepropisne brzine, nepropisnog pretjecanja te upravljaju pod utjecajem alkohola.

- No zahvaljujući suradnji s autoškolama problem alkohola kod mladih vozača u proteklih je godinu dana smanjen. U nesrećama koje su prouzročili mladi vozači 2015. godine poginulo je devet osoba od kojih su tri bili mladi vozači kazao je Lukić, te dodao da su od 20 nesreća u kojima je bilo poginulih osoba mladi vozači prouzročili njih 40 posto, kazao je Lukić navodeći da će policija u iduće dvije godine pomno pratiti mlade vozače u dobi od 18 do 24 godine da bi vidjeli koje još mjere policija može poduzeti radi povećanja razine sigurnosti u prometu.

Bina Istra je svojim programom održivog razvoja još 2009. godine osmislila poseban edukativni program za mlade vozače pod nazivom "Ubacite oprez u brzinu". Više od 300 polaznika autoškola u dobi od 16 do 24 godine imalo je priliku sudjelovati u projektu zamišljenom kao dodatna edukacija o sigurnoj vožnji s ciljem podizanja svijesti o rizicima s kojima se mladi vozači suočavaju na cesti.

Generalni direktor Bina Istre Dario Silić istaknuo je da je cilj ovog projekta što veća sigurnost budućih korisnika Istarskog ipsilona čijim će se dovršetkom zasigurno povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

- Ako ova akcija, odnosno projekt spriječi barem jednu nesreću i spasi barem jedan život mi smo postigli cilj, rekao je Silić dok je njegov kolega Christian Santaleza naveo da su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prometne nezgodne glavni uzrok smrti mladih u dobi od 15 do 29 godina.

- Prošle je godine u Hrvatskoj u prometnim nesrećama poginulo 66 mladih osoba, kazao je Santaleza dodajući da Bina Istra godišnje vodi računa o devet milijuna vozača koji se koriste Ipsilonom.

- Ovo je veliki napredak. Sve autoškole u Istri složile su se oko dodatnog osposobljavanja kandidata, kazao je Marčelo Mohorović, predstavnik četrnaest istarskih autoškola čiji su vlasnici i instruktori jučer također bili prisutni konferenciji za novinare.  Jedan dio ovog projekta sponzorirat će Bina Istra, a jednim dijelom mi kao instruktori, odnosno autoškole dok će policija pomoći edukacijom. Svi mi imamo isti cilj: da naši mladi vozači, kada se jednoga dana sami uključe u promet, budu sigurni, zaključio je Mohorović.

Ciljevi projekta

Očekivani ciljevi projekta Ubaci brzinu u oprez su smanjenje broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači kao počinitelji, doprinos senzibiliziranju javnosti za probleme stradavanja mladih vozača u prometu, doprinos autoškola u smanjenju problematike prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači kao počinitelji kao i podizanje svijesti građana i ostalih sudionika s problemima stradavanja u prometu. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter