U autoškolama naocale za simuliranje pijanstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Edukativni projekt "Tko pije, taj ne vozi" za buduce vozace u 107 autoškola, koji, osim teorije, obuhvaca i prakticnu nastavu u vožnji s naocalama za simuliranje alkoholiziranosti, predstavljen je danas u Udruzi prijevoznika u Zagrebu.

Rijec je o programu Udruge Hrvatske autoškole i Karlovacke pivovare koji ce, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, poceti u ožujku i održavat ce se u 107 autoškola u kojima ima oko sedam tisuca polaznika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Udruge Hrvatske autoškole Nikola Vidakovic rekao je da ce se u sklopu tog programa u prvoj fazi polaznici autoškole u teorijskoj i prakticnoj nastavi upoznati sa svim opasnostima od alkohola u prometu.

Predstavio je i posebne naocale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju, i to jedne koje simuliraju vožnju s 0,5 do 0,8 promila i druge koje simuliraju vožnju od 0,8 do 1,5 promila, isticuci pritom da ce polaznici pod nadzorom instruktora voziti s tim naocalama na poligonima kako bi dobili uvid kako je voziti alkoholiziran.

Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a podupro je tu akciju i istaknuo važnost edukacije mladih vozaca. Rekao je da su se lani dogodile 42.443 prometne nesrece u kojima je poginulo 418 osoba i ozlijedeno njih 18.065, što je manje nego preklani.

Napomenuo je da je plan novoga Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, donesenog pocetkom prošle godine, do 2020. godine smanjiti tu brojku na 213 na godinu. Istaknuo je da su lani u Hrvatskoj pijani vozaci skrivili svaku osmu prometnu nesrecu te svaku cetvrtu u kojoj ima poginulih osoba i svaku petu s ozlijedenim osobama.

Podsjetio je da je sama vožnja u alkoholiziranom stanju prometni prekršaj te dodao da alkoholiziranost potice vozace na druge prometne prekršaje kao što je, primjerice, oduzimanje prednosti, prolazak kroz crveno svjetlo ili vožnja u zabranjenome smjeru.

Porucio je vozacima da nikako ne voze pod utjecajem alkohola te da se - ako su pili alkohol - koriste javnim gradskim prijevozom ili da ih vozi netko tko nije pio alkohol, a onima koji su konzumirali vece kolicine alkohola porucio je da nikako ne voze barem 24 sata jer se razina alkohola u krvi toliko dugo znatnije ne smanjuje.

"Ovaj edukativni projekt pokrenula je Karlovacka pivovara kao dio stalnih napora u promicanju odgovorne konzumacije alkohola", rekao je predsjednik Uprave Karlovacke pivovare Aleksander Gerschbacher, dodajuci da ta tvrtka potice odgovornu konzumaciju alkohola. Porucio je konzumetima piva da vožnja i alkohol nikako ne idu zajedno i da to nije "dobra kombinacija" te da - ako su popili previše - nikako ne voze.


Podijeli: Facebook Twiter