U autohtonu istarsku pricu i "high cooking" umiješao se i boškarin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako grubo zvuci, jedan od najboljih nacina ocuvanja istarskog goveda od izumiranja njegova je konzumacija. A kako najbolje pripremiti boškarina pokazali su kuhari u hotelu Monte Mulini.

Kuhari iz tridesetak ugostiteljskih objekata Istre i Primorsko-goranske županije podijeljeni u dvije ekipe od najboljih su majstora kulinarstva Tomislava Gretica i Roberta Perica ucili kako pripremiti, servirati i ponuditi istarsko govedo.

Prvog dana kulinarske radionice, koju je peti put osmislila i organizirala Agencija za ruralni razvoj Istre u suradnji s Maistrom, vrijedne je kuhare iz dviju turistickih županija docekao prazan stol, pribor i namirnice.

Chef majstori, svaki za svojim stolom potom su verbalno i svojim rukama djelom demonstrirali što se i kako od boškarina najbolje i najmaštovitije može iskoristiti i prezentirati pod sloganom "Made in Istra".

Vrijedni su kuhari to okom, potom i bilješkama u bilježnice pratili, da bi i sami doslovce "zaplivali" i suocili se s cijenjenim i kvalitetnim mesom. No, za razliku od prijašnjih radionica ova je, kako nam veli Tomislav Gretic, trebala dati odgovor na pitanje što uciniti s dijelovima boškarina koje kuhari u praksi vole izbjegavati.



"Dakle, ovog puta naglasak nije na mesu vec na manje "razvikanim dijelovima", kao što su ledna i šuplja kost, vrhovi rebara odnosno oni dijelovi koji se izbjegavaju zbog složene kuhinje, duge pripreme i velikog znanja koje je potrebno posjedovati.

Primjera radi, jedno ce jelo biti pripremljeno od prednjeg mišica plecke koje se vec deset dana nalazi u rasolu", objašnjava Gretic.

S druge strane stola, drugi je chef majstor Robert Peric, izmedu desetak jela koje ce se moci guštati nakon dvodnevne radionice, izdvojio i atraktivnu obrazinu kuhanu u loju u staklenci, odnosno raviole s nadjevom od boškarina. No, oba su se poznata i razvikana gastronoma složila u jednom - istarskom je boškarinu mjesto u elitnom društvu i na stolovima objekata s pet zvjezdica kao što je i sam Monte Mulini.

"Ovim radionicama želja nam je potaknuti kreativnost kuhara kako bi i oni sami pri povratku u svoje maticne objekte kreirali i osmišljavali jela od boškarina. Na taj se nacin stvara velika paleta raznolikih jela od mesa istarskog goveda što u konacnici poboljšava gastronomsku ponudu Poluotoka", zakljucio je Edmondo Šuran, strucni suradnik za stocarstvo pri AZRRI-ju.


Podijeli: Facebook Twiter