U Austriju najviše odlaze Slavonci, Istrani nisu zainteresirani


Ni primamljiva mjesečna primanja, besplatni stan i hrana te zajamčena božićnica ne mogu natjerati Istrane da zimsku turističku sezonu provedu na radu u austrijskim hotelima. "Među zainteresiranima za posao u Austriji najmanje je Istrana, a najviše Slavonaca", kaže Aleksandra Berkelt iz agencije za zapošljavanje Euro Career, specijalizirane za pronalaženje poslova kuhara, konobara, recepcionera, sobara, kozmetičara, fizioterapeuta ili masera u hotelima sa četiri ili pet zvjezdica.

Preko te agencije od kraja 2016. godine do kraja rujna ove godine posao je dobilo osamdesetak radnika. Puna zimska turistička sezona u austrijskim hotelima započinje početkom prosinca, tako da još ima vremena prijaviti se za posao u inozemstvu.

- Osnovni uvjet je poznavanje njemačkog jezika. Konobari i recepcionari, odnosno radnici koji se susreću s gostima, moraju ga znati jako dobro, dok kuhari i sobari trebaju znati osnove, pojašnjava Aleksandra Berkelt.

Radna mjesta uglavnom se nalaze na turističkim destinacijama u Tirolu i Salzburgu. Iznosi plaće zavise radi li se o sezonskim poslovima ili o stalnom zaposlenju na neodređeno vrijeme, ali kuhari mogu mjesečno zaraditi od 1.600 do 1.900 eura neto plaće u zimskoj sezoni. Plaća sobarice je oko 1.400 eura neto. Osiguran je besplatni smještaj i prehrana.

Za poslove tijekom cijele godine plaće su manje, a smještaj stoji oko stotinu eura. Zaposlenici - sezonski i stalni - dobivaju 13. i 14. plaću, odnosno božićnicu.

"Procedura za posao je slijedeća - poslodavac kojeg mi kontaktiramo potvrdi kako želi zaposliti određenog djelatnika. Traži se radna dozvola, što traje oko tri tjedna. Dakle, za zimsku sezonu koja je pred nama dovoljno se prijaviti početkom studenog. Radnici iz Hrvatske imali su velik interes za rad i u ljetnoj i u nadolazećoj zimskoj sezoni. Predviđamo kako ćemo kroz narednu sezonu poslati u Austriju pedesetak radnika", kaže Berkelt. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter