U Austriji će se postaviti spomen-ploča Istranima

Ulaz u logor u Gmundu (izvor Općina Medulin)
Ulaz u logor u Gmundu (izvor Općina Medulin)

Daleke 1915. više od 60 tisuća stanovnika Istre je evakuirano u ruralne krajeve Mađarske, Češke i Austrije po direktivi Beča, koji je krivo procijenio da će Italija napasti Istru. Riječ je bila prvenstveno o ženama, djeci i starijim osobama. Kasnije iste godine u austrijski logor Gmuend preseljeno je još deset i pol tisuća istarskih Hrvata, od kojih je tijekom sljedeće tri godine umrlo pet tisuća. Na te strašne događaje podsjetio je Andrej Bader, medulinski savjetnik za kulturu.

- Medulinska delegacija posjetila je 25. listopada Gmuend, a tamošnja je vlast izrazila spremnost za postavljanje spomen-ploče u park-šumi gdje je masovna grobnica evakuiranih civila. Ovim putem želimo obavijestiti javnost da će se 17. svibnja 2014. organizirati put u bivši logor. Sljedećeg dana, 18. svibnja, održat će se komemoracija, misa zadušnica i postaviti spomen-ploča, istaknuo je Bader.

Medulinski načelnik Goran Buić i ližnjanska načelnica Maja Cvek pozvali su sve mještane čiji su preci bili pogođeni egzodusom da prisustvuju postavljanju spomen-ploče. Obje općine pokrit će troškove autobusnog prijevoza, dok noćenje ide na trošak mještana. Budući da je egzodus pogodio veliko područje od Barbana, preko Premanture i Pule do Rovinja, sve osobe s tih područja zainteresirane za odlazak u Gmund trebaju se javiti u matične općinske ili gradske urede do 15. prosinca. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter