U Australiji otkrivena nova vrsta dupina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novootkrivena vrsta grbavih dupina obitava u morima uz sjevernu obalu Australije, objavio je međunarodni tim znanstvenika.

Svi grbavi dupini imaju karakterističnu grbu ispod leđne peraje no postoji nekoliko uočljivo različitih vrsta u toj obitelji morskih sisavaca, utvrdili su znanstvenici. Dok znanstvena zajednica priznaje atlantske grbave dupine kao posebnu vrstu, novo istraživanje pruža do sada najbolje dokaze da bi se indo-pacifički grbavi dupin trebao podijeliti u tri posebne vrste uključujući jednu koja je do sada bila nepoznata.

Znanstvenici su proučavali povijest evolucije skupine grbavih dupina koristeći genetske potatke i razlike u njihovim tjelesnim obilježjima, navelo je u priopćenju društvo za očuvanje života u divljini Wildlife Conservation Society o otkriću. Autori istraživanja zaključili su da postoje najmanje četiri vrste grbavih dupina - atlantski grbavi dupin koji živi u vodama istočnog Atlantika uz zapadnu obalu Afrike, i tri indo-pacifičke vrste od kojih jedna živi u središnjem i zapadnom dijelu Indijskog oceana, druga u istočnom dijelu Indijskog oceana i zapadnom dijelu Tihog oceanu te treća do sada nepoznata vrsta uz sjevernu obalu Australije koja još nije dobila latinski naziv.

Tim je proučio lubanje 180 dupina i prikupio 235 uzoraka za DNK analizu od grbavih dupina od istočnog dijela Atlantika do zapadnog dijela Tihog oceana. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Molecular Ecology. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter