U Australiji dva slučaja zike

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Kod dvoje Australaca otkriven je virus zike, pošto su se vratili s putovanja na Haiti, priopćila je u utorak zdravstvena služba, potvrdivši da je riječ o prvim slučajevima virusa ove godine u toj zemlji.

Nadležne službe su usto izvijestile da su komarci, prenosnici virusa, otkriveni u sydneyjskoj zračnoj luci, ali ističu da je malo vjerojatno da će se virus proširiti s obzirom na mali broj komaraca iz vrste Aedes Aegypti.

Australski slučajevi zaraze virusom potvrđeni su dan pošto je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da zika predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju jer je povezan s nedovoljnim razvojem mozga kod neke novorođenčadi. Za taj virus nema cjepiva.

Ministarstvo zdravstva Novog Južnog Walesa priopćilo je da je virus otkriven kod dvoje stanovnika Sydneyja u petak, pošto su se vratili u Australiju s Haitija.

Službena dijagnoza može potrajati više tjedana i služba nije otkrila kada su muškarac i žena pregledani. Dobili su blaži oblik bolesti i oporavili su se.

"Malo je vjerojatno da će se virus prenositi u Novom Južnom Walesu s obzirom da ovdje nema komaraca koji šire zarazu, ali su otkriveni u nekim dijelovima sjevernog Queenslanda", rekao je u priopćenju Vicky Sheppeard, ravnatelj odjela za zarazne bolesti u ministarstvu zdravstva te savezne države.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak da će kabine zrakoplova koji dolaze u Sydney iz jugoistočne Azije dezinficirati insekticidima.

Australija je zadnjih godina zabilježila nekoliko slučajeva tog virusa, među kojima je i onaj 27-godišnjaka koji se lani najvjerojatnije zarazio na Baliju pošto ga je ugrizao majmun.

Od 2013. do kraja 2015. zabilježen je veći broj zaraženih putnika koji su boravili u Indoneziji, na Kukovim i Salomonskim otocima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter