U Ateni postignut dogovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka i inspektori Europske unije (EU), Europske središnje banke (ECB) i Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) završili su pregovore oko sljedece tranše iz prošle godine dogovorenog paketa pomoci toj zemlji opterecenoj velikim dugom, potvrdio je u ponedjeljak zamjenik grckog ministra financija Pantelis Oikonomu i naznacio da je dogovor postignut.

On je kazao da je Grcka uspjela uvjeriti svoje kreditore da su neki fiskalni promašaji posljedica puno dublje recesije nego li se ocekivalo. "Mislim da smo procistili sve brojke i razbistrili stvari", rekao je Oikonomu.

"Trojku" još ocekuju dva sastanka u glavnom grckom knjigovodstvenom uredu kako bi dvostruko provjerili neke brojeve i ocekuje se da ce u srijedu poceti pisati svoje izvješce, dodao je grcki dužnosnik.

Inspekcija nije samo usmjerena na brojke vezane uz proracun 2011., vec i na proracunske planove za razdoblje od 2012. do 2014. godine, te na napore da do 2015. Grcka od privatizacije zaradi 50 milijarda eura.

Da bi mogla isplatiti svoje obveze u listopadu, Grckoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u svibnju 2010. godine. Strucnjaci navedenih triju institucija trebaju procijeniti je li ovog puta vlada ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoci koji je utanacila s tim ustanovama.

Grcka je vlada u nedjelju objavila da nece realizirati proracunski manjak koji su zacrtali EU i MMF. Proracunski deficit ce ove godine dostici 8,5 posto BDP, što je više od zacrtanih 7,6 posto. Manjak ce u 2012. biti smanjen na 6,8 posto BDP-a no i to je više od predvidenih 6,5 posto dogovorenih u zamjenu za financijsku pomoc.


Podijeli: Facebook Twiter