U Armeniji pobijedila vladajuca stranka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Republikanska stranka armenskog predsjednika Serža Sarkisjana ostaje na vlasti nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji na južnom Kavkazu, pokazali su rezultati izlaznih anketa.

Po anketi instituta Gallup International, Republikanska stranka osvojila je 44 posto glasova na izborima koji su u nedjelju protekli bez ikakvog nasilja, za razliku od predsjednickih izbora prije cetiri godine.

Na drugom je mjestu s 29 posto glasova stranka Napredna Armenija, dosadašnji partner republikancima u vladajucoj koaliciji koju vodi poduzetnik i bivši hrvac Gagik Carkujan. Službeni rezultati ocekuju se u noci s nedjelje na ponedjeljak.

Ovi izbori smatrali najvecim testom demokracije u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon spornih izbora 2008., kad su masovni prosvjedi okoncani sukobima izmedu policije i oporbenih pristaša u kojima je poginulo 10 ljudi.

Vlasti u zemlji s 3,3 milijuna stanovnika obecale su poštene izbore za parlament koji ima 131 zastupnicko mjesto. U predizbornoj kampanji dominirala su pitanja nezaposlenosti, siromaštva i imigracije, dok su dugogodišnji politicki sporovi sa susjednom Turskom i Azerbejdžanom bili u drugom planu.

Izbore je nadgledalo više od 300 promatraca Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koji ce svoju ocjenu izbora dati u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter