U Areni starta Dimensions

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugo izdanje elektronskog underground festivala Dimensions, s 270 renomiranih izvođača, počinje u srijedu koncertom otvaranja u pulskoj Areni, gdje će kao glavni izvođač nastupiti britanski glazbenik i producent Bonobo.

U kombinaciji downtempa, trip-hopa i jazza, on će sa svojim brojnim pratećim sastavom u 100 koncertnih minuta predstaviti novi album "The North Borders", objavljen prije pet mjeseci.

Osim Bonoba u amfiteatru nastupa i elektronički postdubstep duo Mount Kimbie koji u Pulu dolazi s novim albumom "Cold Spring Fault Less Youth"; zatim elektronski-jazz band Portico Quartet (nominirani za Mercury Prize, a imali su zapažen nastup prošle godine na Dimensionsu), eklektični londonski producent Andrew Ashong te još nekoliko DJ iznenađenja.

U srijedu Dimensions seli na štinjansku tvrđavu Punta Christo, gdje će do nedjelje za nekoliko tisuća posjetitelja iz više od 50 zemalja svijeta nastupiti renomirani svjetski glazbenici, izvođači, producenti, DJ-evi i soundsystemi elektroničke underground i fusion glazbe te predstavnici žanrova poput afrobeata, jazza, soula, eksperimentalne i ambijentalne glazbe.

Među njima se ističu, prvi put u Puli, Tony Allen, jedan od kreatora afrobeat glazbenog žanra i ponajbolji svjetski bubnjar koji je nastupao s Fela Kutijem, Gorillaz, The Good the Bad & the Queen, Africa Express… Model 500, naziv je četveročlanog benda koji predvodi jedan od osnivača techna Juan Atkins iz Detroita. Prvi put u Puli je i Dafni aka Caribou, hvaljeni kanadski glazbenik koji uspješno spaja elektroniku i indie pop.

Idućih će se četiri večeri predstaviti, među ostalim, i Lonnie Liston Smith, jazz, soul i funk legenda koji je svirao s Pharoah Sanders i Milesom Davisom te Gilles Peterson, poznati DJ, glazbenik, novinar i izdavač. Nakon odličnih prošlogodišnjih nastupa, na tvrđavu ponovno dolaze Moodymann i Theo Parish, a prvi put i Omar S, sve od reda kultni predstavnici legendarne detroitske house i techno glazbe i scene.

Posjetitelji Dimensionsa moći će poslušati i Mala in Cuba, hvaljeni projekt dubstep pionira Male koji spaja kubansku glazbu sa svojim jamajkanskim naslijeđem i britanskom sound system kulturom. Tu je i pionir akustičnog techna Brandt Brauer Frick, zatim renomirani predstavnik garagea Zed Bias, a iz izdavačke kuće Hyperdub stiže King Midas Sound.

Soulful elektroniku zastupaju Benji B zajedno s Alexanderom Nutom, vodećim čovjekom Eglo Recordingsa, drum 'n' bass Marcus Intalex koji nastupa pod pseudonimom Trevino, dok će Pantha Du Prince donijeti svoju jedinstvenu fuziju koja spaja house, techno & indie. Dolaze i majstor elektro funka Jimmy Edgar te američki producent i izvođač Machinedrum, koji će osim solo, nastupiti i zajedno sa svojim novim projektom Jets.

Iz Velike Britanije stiže eksperimentalni elektronski rock sastav The Invisible, pa neobični berlinsko-londonski duo Hype Williams; zatim producenti i DJ-i Loefah, vođa izdavačke kuće Swamp 81 te Boddika iz Nonplus record labela.

Specifičan zvuk udaraljkama pojačanog dubstepa donose Hessle Audio i Pearson Sounds, Pangaea i Ben UFO. Od hrvatskih legendi elektroničke glazbe tu su Petar Dundov, Eddy Ramich, Ilija Rudman... Zvukove dubokih bassova predstavit će nadolazeće snage koje su se na scenu probile prošle godine: house izvođač Huxley i DJ duo Bicep, kao i Pariah, Midland, Will Saul aka Close. (Z. ANGELESKI)

Satnica nastupa u Areni
19 - 19.50 Dj's: Jonny Dub & Gila
19.50 - 20.25 Andrew Ashong
20.40 - 21.15 Portico Quartet
21.35 - 22.10 Mount Kimbie
22.50 - 00.30 Bonobo
00.30 - 01.30 Dj's: Jonny Dub & Gila


Podijeli: Facebook Twiter