U Areni se hvata ledena kora


Za potrebe dosad jedinstvenog svjetskog hokejaškog spektakla "Arena Ice Fever - Pula MMXII", koji će se održavati od 14. do 16. rujna u pulskom amfiteatru, ovih je dana započela izrada ledenog pokrova. Radovi se izvode u noćnim satima, dok je tijekom dana led pokriven specijalnom folijom. Zanimljivo je napomenuti da će se o ledenom terenu, dimenzija 57 puta 26 metara, brinuti silna tehnologija. Procjenjuje se da samo oprema za postavljanje i održavanje leda teži oko 150 tona.

Led će biti debljine šest do osam centimetara, a za njegovo stvaranje i održavanje bit će iskorišteno 15 tisuća litara glikola, koji će nakon manifestacije biti pohranjen i odvezen te oko 30 tisuća litara vode koja će se dopremiti cisternama iz jednog pulskog bunara. Mehanizacija će održavati led na temperaturi od minus 12 stupnjeva, čemu će pripomoći i 1.800 četvornih metara posebne folije, a cijeli proces nadgledat će šest inozemnih stručnjaka. Postavljanje leda i zamrzavanje površine povjereno je stručnom timu iz Italije, u suradnji sa skandinavskim stručnjacima. (S. Z. T.)

Vijest o hokeju u Areni projurila svijetom

Fotografije Pule i Arene već duže vrijeme kruže svijetom kao primjer neočekivanog, ali senzacionalnog mjesta za održavanje hokejaške utakmice.

Tako je jedan od najutjecajnijih sportskih blogera Sean Leahy s Yahoo.coma, treće najposjećenije stranice na internetu, već komentirao u nekoliko navrata pulski amfiteatar kao neobično mjesto održavanja spektakla, prenijevši i slike same Arene i postavljanja leda u njoj. Budući da Yahoo mjesečno privuče više od 570 milijuna posjetitelja, samo čitajući njegov blog za "hokejaške gladijatore" saznali su milijuni posjetitelja, a članak su prenijele i stotine drugih internetskih stranica i foruma diljem svijeta.

S druge strane, na američkoj sportskoj stranici Deadspin, koju je dosad posjetilo više od 462 milijuna posjetitelja, stiglo je veliko priznanje pulskoj ledenoj groznici.

O hokeju su u posljednjih nekoliko dana pisali i brojni europski mediji - austrijski Heute, slovački Aktuality te njemački Die Zeit, a objave na stranicama međunarodne hokejaške lige IIHF te sjevernoameričke nacionalne lige NHL izazvale su senzaciju među obožavateljima hokeja.

U pratnji organizatora manifestacije Ozrena Müllera i Daniela Zimmermana, gradonačelnik Boris Miletić jučer je obišao Arenu. "Činjenica je da spektakl još nije ni započeo, a vijesti o ovom, u svijetu jedinstvenom događaju, i Puli kao domaćinu, već su obišle svijet. To je velika stvar za promidžbu Pule i Istre u svijetu, a preostaje nam idući tjedan još jednom pokazati koliko smo uistinu dobri domaćini", rekao je Miletić. (G. ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter