U Areni otvoren 64. Pulski filmski festival

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Komedijom "Lavina" redatelja Stanislava Tomića u pulskoj Areni otvoren je 64. Pulski filmski festival. Prvoj projekciji prethodio je vatromet, taj najatraktivniji i najiščekivaniji dio ceremonije otvaranja festivala, koju je na Trećem programu izravno prenosila Hrvatska televizija. I ovaj put su brojni Puljani i gosti pratili vatromet ispred Arene i na Rivi.

Ovaj su put Iva Šulentić i Ivan Vukušić vodili program svečanog otvorenja u Areni, a započeo je himnom koju je (dojmljivo) otpjevala Vanna. Nakon toga publici su se kratko obratili ravnateljica Festivala Gordana Restović i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, a festival je zatim službeno otvorenim proglasila ministrica kulture i izaslanica premijera Nina Obuljen Koržinek.

U tjedan dana na šest lokacija prikazat će se više od 170 filmova, uz 88 premijera u 15 raznih filmskih programa, a očekuje se više od 60 tisuća posjetitelja.

Ovogodišnje 64. izdanje Pulskog filmskog festivala, kako je rečeno na jutarnjoj konferenciji za novinare Direkcije festivala, predstavit će dosad najveći Hrvatski program sa 16 dugometražnih igranih filmova, od čega se polovica prikazuje premijerno.

U natjecateljskom, pak, dijelu glavnog programa natječe se 12 hrvatskih dugometražnih filmova i pet manjinskih hrvatskih koprodukcija. Međunarodni program nudi 27 filmova, a dosad najbogatije izdanje "Kratke Pule", kao novost, nudi dramske serije, dokumentarne serijale i foršpane dugometražnih igranih filmova.

Još za dana, nakon 20 sati počeo je neformalni program na 'crvenom tepihu' ispred glavnog ulaza u Arenu, gdje su neformalne susrete s uzvanicima i gostima festivala vodili Jelena Vitasović i glumac Davor Garić.

S obzirom na to da je publika najveća zvijezda ovog najdugovječnijeg i najvećeg nacionalnog filmskog festivala, posjetitelji su mogli proći kroz posebnu kutiju, nakon čega se njihova slika pojavila na filmskom platnu. (Zoran ANGELESKI)



Podijeli: Facebook Twiter