U Areni kvaliteta i primjeren sadržaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovoljetnu sezonu u pulskoj Areni, osim pojedinih dobrih koncerata, obilježile su i zabrane nastupa pojedinim izvodacima. U veljaci osnovano sedmeroclano Povjerenstvo za ljetne programe u amfiteatru dalo je uoci ljetne sezone crveno svjetlo Thompsonu, Halidu Bešlicu, Ribljoj Corbi, Davidu Ickeu, Gladijatorskim igrama i još nekim manjim programima zbog toga jer, kako je službeno navedeno, nisu udovoljavali kulturno-umjetnickim standardima za održavanje u prostoru koji ima status kulturnog dobra.

Prije tri dana gradonacelnik Pule donio je novi pravilnik za održavanje ljetnih programa u Areni, a u petak je u novinama raspisan poziv za dodjelu termina za održavanje glazbeno-scenskih programa za iducu 2011. godinu, u razdoblju od 15. lipnja do 31. kolovoza.

U odnosu na stari pravilnik, nema više spornog clanka 6. koji je, osim pulskom filmskom festivalu, izrijekom davao Histria Festivalu prioritet kod raspodjele termina u Areni. Toj je tvrtki vec ovog ljeta, a zbog neplacenih dugova, onemogucena organizacija koncerata u Areni.

Novi pravilnik omogucuje u dva i pol mjeseca sezone maksimalno deset glazbeno-scenskih programa u tom spomeniku nulte kategorije, cime se osigurava višednevna pauza izmedu koncerata. Cjelovit dokument dostupan je na službenim stranicama Grada Pule, www. pula.hr, pod stavkom "Akti gradonacelnika". Netom raspisani javni poziv koncertnim organizatorima za dodjelu termina bit ce otvoren do popune svih termina, dok ce gradonacelnik potvrditi konacni program u pravilu do 15. veljace.

Prvi, kljucan, doduše ne baš lako mjerljiv kriterij u dodjeli termina bit ce "visoka umjetnicka kvaliteta i sadržaj primjeren spomeniku koji ima status kulturnog dobra nacionalnog znacenja", a u ocjeni ponuda gledat ce se i na vjerodostojnost i kontinuitet rada organizatora, kao i na sigurnost gradana.

Novost i bitan dio novog pravilnika su jamstva da se odobreni koncert i održi u dodijeljenom terminu.


Podijeli: Facebook Twiter