U Areni isplata plaća za siječanj i nastavak štrajka

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon više od pola godine za 70-ak radnika pulske tvrtke Arena počele su na račun sjedati plaće za siječanj. Potvrdila je to sindikalna povjerenica Ljiljana Bonas kazavši da potraživanja radnika u ovom trenutku iznose oko dva milijuna kuna, no traže i da im se plate dani tijekom štrajka. Iako je isplata jedne plaće unijela tek tračak nade, Bonas nije previše optimistična što se tiče  ostatka koji traže, rekavši da joj se nakon svega to čini kao „nemoguća misija“. Odakle se sada odjednom pojavio novac radnici ne znaju, no pretpostavljaju da se dijelom skupilo od prodaje u trgovinama.

- Nada umire posljednja i nećemo odustati od svojih zahtjeva a to je isplata svega onoga što nam duguju, kazala je Bonas i potvrdila da će u ponedjeljak nastaviti sa štrajkom, sve do ispunjenja zahtjeva. Zadnju su plaću zaposlenici primili u svibnju prošle godine, a sindikalna povjerenica uvjerena je da je cilj Uprave bio samo održavanje proizvodnje, kupovanje sirovine i materijala, a plaće su očito zadnje bile na redu, no ubrzo više nisu ni stizale.

Bonas je najavila sastanak s upravom u ponedjeljak kada će sindikat predložiti smjenu Vesne Mandić, predstavnice Radničkog vijeća u Nadzornom odboru, a na njeno mjesto predložiti Vladimira Biškupića. Kratko je komentirala da se pokazalo da dosadašnja predstavnica nije radila u korist radnika.

Većina radnika Arene u teškoj je egzistencijalnoj situaciji i plaća im je jedini izvor prihoda. Najveća plaća u tom poduzeću kreće se oko dvije i pol tisuće kuna pa je zapravo bespredmetno govoriti o tome da će ova uplata radnicima imalo ublažiti agoniju koju prolaze jer i dalje im tvrtka duguje novac za plaće od lipnja do prosinca prošle godine.

- Nažalost, uvjereni smo da se ništa ne bi pomaklo s mrtve točke da nije bilo pritiska medija, komentirala je na kraju sindikalna povjerenica Ljiljana Bonas. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter