U Areni druga najveca 3D projekcija na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalni program 59. festivala igranog filma u Puli otvorit ce 21. srpnja u Areni romanticna komedija "Sonja i bik" Vlatke Vorkapic u produkciji Interfilma.

U glavnoj sekciji nacionalnog programa, koji ce trajati do 28. srpnja, bit ce prikazano ukupno osam filmova: uz spomenuti film "Sonja i bik", bit ce to krimi-drama "Cvjetni trg" Krste Papica u produkciji Ozana filma, omnibus "Zagrebacke price 2" u produkciji Propeler filma, drama "Djeca jeseni" Gorana Rukavine u produkciji Corvus filma, drama "Halimin put" Arsena Antona Ostojica u produkciji Arkadene Zagreb, romanticna komedija "Zabranjeno smijanje" Davora Žmegaca u produkciji HRT-a te dva filma koja su vec igrala u kinima - "Nocni brodovi" Igora Mirkovica i "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta.

Nacionalni program 59. Pule predstavio je na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu umjetnicki ravnatelj Festivala Zlatko Vidackovic. Najavio je i pet nezavisnih filmova, dakle onih nastalih izvan domene javnog kapitala, koji ce se takoder natjecati u glavnoj sekciji.

Radi se o filmovima: "Pismo caci" Damira Cucica u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, "Nije sve u lovi" Darija Pleica u produkciji Interfilma, "Slucajni prolaznik" Joze Patljaka u produkciji Alka filma, "Košnice" petorice redatelja u produkciji ADU-a Zagreb i još cetiri filmske akademije te o novoj verziji "Belle biondine" pokojnog Daniela Marušica.

U sekciji manjinskih koprodukcija bit ce prikazane dvije koprodukcije sa Srbijom: "Prakticni vodic kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem" Bojana Vuletica, ciji je hrvatski koproducent Kinorama, te "Parada" Srdana Dragojevica, koji je koproducirao Mainframe.

Predstavljanje medunarodnog programa Festivala, koji ce trajati od 14. do 28. srpnja, Vidackovic je najavio za tjedan dana.

Na presici je najavljena i tehnicko-tehnološka novina Festivala. Osim što ce i ove godine, kao i prošle, filmovi biti prikazani u digitalnoj tehnologiji, prvi ce put Pula na otvorenom imati prilike gledati i film u 3D tehnologiji.

Prema rijecima Zlatka Jelacica iz Laboratorija multimedijskih tehnologija, koji ce i ove godine omoguciti prikazivanje filmova u digitalnoj tehnologiji, ovakav je pothvat - prikazivanje 3D filma ispred 5.000 ljudi na otvorenom - zabilježen samo jednom u povijesti.

Filmovi u Areni bit ce prikazivani pomocu najsnažnijeg svjetskog projektora (Barco, 33.500 lumena). (Davor MANDIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter