U Areni će oživjeti Rimska Pula


U pulskom Domu sportova Mate Parlov danas je, uz prezentaciju gladijatorskih borbi, bilo riječi o projektu Rimska Pula o kojem su govorili direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Cinkopan Korotaj je podsjetila da je TZ prije 11 godina pokrenula Dane antike – Pula Superiorum s ciljem da prikažu grad kako je nekada živio, dok je AMI radio rimske mozaike, odjeću i šminku u suradnji sa strukovnom školom i ljudima koji se time bave, što se održavalo na Portarati. Treći projekt ove dvije ustanove pokrenuli su u suradnji s Društvom vodiča Pule, a radi se o razgledavanju antičke Pule pod vodstvom kostimiranih vodiča a namijenjen je grupama te uključuje i prisustvovanje jednoj predstavi i kratku bornu gladijatora. Četvrti projekt je škola gladijatora u suradnji TZ-a, AMI-ja i Javne ustanove Pula sport, a pokrenuta je prošlog listopada u suradnji sa školom Ars Dimicandi iz Bergama.

Tu je i manji projekt sličnog naziva koji bi se mogao nazvati Rimska Pula u Areni, a koji će se u amfiteatru održavati od 15. lipnja do 15. rujna, jednom tjedno, izuzev za vrijeme filmskog festivala. U večernjim satima će se tako u Areni održavati borbe gladijatora, radionice, moći će se vidjeti starorimska odjeća i frizure te kušati rimsku hranu i piće, uz naratora koji će objašnjavati što se događa.

Ideja je, kako reče Komšo, da se osim prezentacije tradicije i baštine oživi povijest. K tome će se otvarati nova radna mjesta i razvijati svijest o pripadnosti tekovinama rimske civilizacije, a bit će to i odlična prilika za poduku, odnosno dopunu školskih programa te će se Pula moći prezentirati i u zemlji i  inozemstvu. Također, radi se na suvenirima koji će biti kvalitetan proizvod a ne kineska roba, na čemu surađuje i Povijesni i pomorski muzej Istre.

O školi gladijatora govorio je Mario Peruško, inače ravnatelj JU Pula sport, koji je objasnio da grupa broji desetak članova, a danas smo vidjeli reprodukciju vojnih tehnika. Cilj je organizirati stvarnu gladijatorsku borbu s pravim oružjem ali koje je otupljeno da se sudionici ne mogu ozlijediti. U Domu sportova vježbaju dva puta tjedno, radi se o dečkima koji već imaju iskustva u borilačkim sportovima. Peruško naglašava da se često vide imitacije borbi, dok je ovo stvarni prikaz pa je borba možda manje zanimljiva jer nije teatar nego stvarnost u kojoj nema fingirane, dogovorene borbe. (M. RADIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter