U ambulantama pulske bolnice nešto manja gužva

U čekaonici na radiologiji nema gužve (N. LAZAREVIĆ)
U čekaonici na radiologiji nema gužve (N. LAZAREVIĆ)

Pred ambulantama u pulskoj bolnici kao da je zadnjih dana ipak nešto manja gužva nego obično.

Na fizikalnoj terapiji nema prekida posla. - Ovdje sestre nemaju prekovremene sate, pa ne moraju ni štrajkati, komentira jedna pacijentica. U laboratoriju također redovno stanje. - Naš je posao vezan uz liječnike u primarnoj koji nisu u štrajku, kažu.

Na ginekologiji i ORL-u danas ujutro pusti hodnici, poliklinike četvrtkom rade popodne. Na očnom odjelu sve stolice u čekaonici popunjene, pacijenti se nadaju da će obaviti pregled, ali nije sigurno hoće li dobiti i nalaz, doznaku za naočale. Na radiologiji hitnoće idu sigurno, ostalo tako-tako. 

Jedan mi liječnik kaže da je razočaran zbog nesolidarnosti, i kolega u primarnoj koji im šalju pacijente s hitnim uputnicama, i pacijenata koji dolaze na redovne kontrole iako znaju da je štrajk.

- Naravno da se po bolnicama radi, ali to ne znači da se i ne štrajka. Ne možemo brojati ljude u štrajku, jer naša je priroda posla specifična, jedan je liječnik danas na poslu na kojem može štrajkati, recimo u ambulanti, a sutra je već dežuran ili na nekom drugom radnom mjestu gdje po zakonu ne smije štrajkati. Zato možemo govoriti samo o smanjenom opsegu posla, a u pulskoj bolnici je oko 30 posto manje obavljenog posla, kaže dr. Etica Nožica, predsjednica Štrajkaškog odbora u Općoj bolnici Pula i voditeljica podružnice liječničkog sindikata.

Tek nešto drugačiji su podaci sanacijske ravnateljice dr. sc. Irene Hrstić. Ona veli da je u pulskoj bolnici pruženo više od 80 posto predbilježenih usluga. "Ako me pitate za podršku štrajku, daje je više od 90 posto zaposlenika, ali kada se raspravlja o osobama koje su u štrajku, postoci su značajno manji. Od 1.300 zaposlenika, jedan posto ih nije radilo, naravno među onima koji nisu bili na poslovima koji se ne smiju prekidati", kaže dr. Hrstić. (D. PALIBRK, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U PETAK


Podijeli: Facebook Twiter