U Alpama se smrzla radijska voditeljica Anja Grgić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada hrvatska alpinistica i radijska voditeljica Anja Grgić (26) preminula je u noći sa srijede na četvrtak u talijanskim Alpama od posljedica smrzavanja, tužna je vijest koju su u nedjelju popodne potvrdile i njezine kolege s Prvog radija.

Tragedija se dogodila prilikom silaska s Gran Cima (Veliki Vrh) planine Lavaredo u južnom Tirolu. Kako su prvi objavili talijanski mediji s njom je bio 29-godišnji kolega alpinist koji je pokušavao pozvati pomoć, no, mobitel nije imao signala. Dvoje austrijskih alpinista krenula su u uspon na Tri vrha Lavareda i tada su naišli na muškarca koji je zapomagao i tražio da pozovu pomoć. Bio je to njezin partner. Ubrzo su stigli spasioci i helikopter, no djevojci više nije bilo spasa.

Prema nepotvrđenim informacijama, u srijedu ujutro Anja i njezin prijatelj odlučili su popeti na Veliki vrh. Iako još nije jasno što je krenulo po zlu, čini se kako su se njih dvoje istog dana oko podneva svladali vrh Velikog vrha koji je na visini od 2999 metara. U poslijepodnevnim satima krenuli su natrag nizbrdo do kampa. No, nakon većeg dijela svladanog puta, na visini od oko 2000 metara, Anja se zaustavila. Bila je potpuno iscrpljena i više nije mogla nastaviti sa spuštanjem. Sunce je već počelo zalaziti. Njezin partner odlučio je da će se pokušati spustiti i dozvati pomoć. Djevojku je osigurao užetom i počeo se spuštati.

No, nakon što se spustio nekoliko stotina metara shvatio je da je postalo premračno i da ne može nastaviti. Snijega je bilo previše, a raspoloživa oprema bila je nedostatna. Nekoliko puta je pokušao mobitelom pozvati pomoć, no signala nije bilo. Sati su prolazili a oni su ostali sami i zarobljeni na planini. Temperatura se sve više spuštala. Pokušavali su razgovarati i ostati budni. Zaspati je značilo sigurnu smrt. Uspjeli su komunicirati sve do 4 ujutro. No, nakon toga, od Anje se više nije mogao čuti glas.

Anja Grgić diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2010. godine. Oproštaj će biti organiziran u četvrtak 26. lipnja u Bjelovaru. (Vanja Vesić)  


Podijeli: Facebook Twiter