U Alatnici štrajk traje, rješenja nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon cetverosatnog štrajka upozorenja u ponedjeljak, radnici tvrtke Uljanik Strojogradnja Alatnica, njih 42, ni danas nisu pokrenuli proizvodnju, a u štrajku ce biti dok god ne dobiju zaostale dvije place za sijecanj i veljacu.

Predsjednik štrajkaškog odbora Damir Kauzlaric veli da još nema nikakvih pomaka u postupku pregovaranja, dodajuci da bi najbolji model za radnike bio da ih preuzme Grupa Uljanik, no zasad ni po tom pitanju nema pomaka. Sindikalni povjerenik Roland Bencic veli da ocito nema dobre volje za pomoc ljudima koji su nekad dugo godina radili za Uljanik.

No, sudeci po rijecima direktora društva Daria Rajka postoji šansa da do kraja tjedna zaposlenici ipak dobiju placu za sijecanj, nakon cega se ocekuje da bi mogli prekinuti štrajk. Rajko je potvrdio da se pregovora s Upravom Uljanika, no zasad bezuspješno.

- Ocekujemo razumijevanje od Uljanika ali prije svega od Strojogradnje. U kontaktu smo i s trecim partnerom Brodosplitom koji je pokazao dobru volju da se problemi riješe, rekao je Rajko. Naglasio je da je firma lani pozitivno poslovala ali su zbog aktualne krize i recesije izgubili dio poslova, a i narudžbi je sve manje.



Buduci da tvrtka u ovom trenutku ima 1,9 milijuna kuna duga prema vanjskim dobavljacima, pitanje je koliko su zapravo poželjan partner.

Predsjednik Skupštine društva Ugo Crlenica veli da su radnici nakon privatizacije dobili svoje udjele u tvrtki, dok je Strojogradnja glavni davalac posla. - U skladu s kadrovskim restrukturiranjem i smanjenim troškovima, predvida se da bi i ova godina bila bez gubitaka. U lipnju trebamo isporuciti dijelove za nadolazeci motor Strojogradnji, a pitamo se misle li oni da cemo raditi bez place i da ce istovremeno dobiti dijelove, veli Crlenica.


Podijeli: Facebook Twiter