U Agroproduktu očekuju 150.000 litara vina


U Agroproduktovom vinogradu u Ševama u subotu je počela prva ovogodišnja berba grožđa, i to sorte chardonnay koja je zasađena na dva hektara. Berba je počela u sedam ujutro i završila istog dana, a grožđe je odmah otpremljeno u preradu u podrum u Vodnjanu. Za dva tjedna obrat će se i druge sorte. Aleksandar Bašić Palković, direktor Agroprodukta, kojeg smo jučer zatekli na mjestu berbe, kaže da se vinogradi ove tvrtke prostiru na 60 hektara zemljišta na području južne Istre, od čega je 18,5 hektara novih vinograda.

U Ševama loze zauzimaju najveću površinu, čak 32 hektara: pored chardonnaya iz 2013. tu je zasađena i malvazija koja potječe iz razdoblja od 1982. do 2013. godine. U Ševama se još na 13,5 hektara nalazi mladi vinograd zasađen ove godine koji još nije dao plodove, u Ližnjanu (Punta Grkova) Agrorpodukt ima 3,5 hektara merlota, a na Campanožu još 10,5 hektara crnih sorti.

- Ove godine bere se ručno jer je vinograd mlad, no od iduće godine, kad očekujemo stopostotnu rodnost, uvodimo strojnu berbu. Od ove berbe očekujemo 10 do 12.000 kila grožđa, od čega se dobiva 70 posto mošta, te na koncu, šest do osam tisuća litara vina, objašnjava Bašić Palković. Napominje da za dva do tri tjedna počinje berba crnih sorti, prije svega merlota, a onda i ostalih. U Agroproduktu je čak 70 posto mladih vinograda, a najmlađi je onaj ovogodišnji u Ševama.

- Iz svih vinograda očekujemo oko 150.000 litara vina. Zadovoljni smo ovogodišnjim urodom, ali i kvalitetom, uzmemo li u obzir sušnu godinu. Sedamdeset posto vinograda smo navodnjavali, u suprotnom bi godina bila jako loša. Naprotiv, očekujemo odličnu godinu. Veći dio vina bit će buteljiran pod brendom Medea, a dio malvazije točit će se rinfuzo pod brendom Malvazija Vodnjan, veli Bašić Palković.

Josip Marketanović, Agroproduktov inženjer vinarstva, potvrđuje da je kvaliteta grožđa odlična.

- Zadovoljni smo urodom od 1,2 do 2 kile po trsu, veličinom bobica i zdravstvenim stanjem grožđa. Iako je bila sušna, ova je godina bila odlična za vinogradarstvo. Krenuli smo u navodnjavanje da loza ne bi fiziološki patila i to se pokazalo dobrim potezom. Nakon ove sorte, slijedi berba malvazije, koja se nalazi na istom ovom području, te merlota na Campanožu. Nakon toga slijede sorte refošk i teran te cabernet sauvignon, koji je najkasnija sorta. Na Punti Grkovoj u Ližnjanu zasađen je merlot koji nam je jako bitan, a brat će se polovicom rujna. Od njega očekujemo velike rezultate jer smo puno uložili u taj nasad, objašnjava Marketanović, te dodaje da će vino biti kvalitetno jer su praćene kiseline i rast šećera u grožđu, koje je obrano u idealnom trenutku, kada je bilo tehnološki zrelo. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter