U Afganistanu 250 mrtvih u neredima na izborni dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 249 osoba poginulo je u subotu, na izborni dan, u talibanskim napadima diljem Afganistana, objavile su u nedjelju vlasti. Vlasti su objavile da su u subotu zabilježena 273 talibanska napada, piše agencija dpa.

Afganistanski talibani koji su zadnjih godina ponovno osnažili, protive se izborima za koje kažu da su navođeni iz Washingtona te su pozvali svoje borce da "bez prestanka napadaju". Slične su prijetnje talibani iznosili i u prvome krugu, ali je odziv na izbore ipak premašio 50 posto u zemlji koja ne zna što je čeka krajem 2014. kada se povuku snage NATO-a.

Kao ni u prvome krugu, nasilje nije uspjelo zastrašiti Afganistance, prenio je dopisnik agencije AFP koji je svjedočio redovima pred biralištima. Obojica predsjedničkih kandidata tvrde da vode u drugome krugu predsjedničkih izbora, a promatrači strahuju da njih dvojica samo pripremaju teren za tvrdnje da su izbori bili lažirani i da odbiju prihvatiti poraz bude li rezultat tijesan, piše Reuters.

Izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju da je počeo prijevoz izbornih kutija iz pokrajina u Kabul, a prebrojavanje glasova završit će najkasnije u petak. Očekuje se da na ovim izborima prvi put demokratski izabrani predsjednik preda vlast svojem nasljedniku. Dosadašnji predsjednik Hamid Karzai bio je na vlasti od pada talibanskog režima 2001., a ustav mu ne dopušta treći mandat.

Dvojica kandidata iskusni su političari i tehnokrati koji su se u kampanji oslanjali na potrebu promjene. Abdulah Abdulah je okulist i nekadašnji ministar vanjskih poslova, njegov glavni protukandidat je Ašraf Gani Ahmadzai, nekadašnji ministar financija.

Čini se da je favorit Abdulah Abdulah (53) koji je u prvome krugu dobio 45 posto glasova, a 65-godišnji Gani 31,6 posto. Abdulah se kandidirao i na prošlim izborima i tada optužio vlasti za masovnu prijevaru u korist Karzaija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter