U aferu Rajski dokumenti upleteni i Slovenci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 76 slovenskih državljana i tvrtki spominje se u dokumentima koji su procurili u aferi Rajski dokumenti (Paradise papers), među njima je i ime najvećeg slovenskog poreznog dužnika, ali se tu našao i nekadašnji ravnatelj slovenske porezne uprave Ivan Simič, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Dokumenti, nazvani "Rajski dokumenti" procurili su iz odvjetničke tvrtke Appleby, osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Sa spomenutim konzorcijem surađuju i novinari ljubljanskog "Dela", koji će idućih dana otkrivati koja su se slovenska poduzeća i osobe temeljem spomenute dokumentacije našla pod sumnjom da skrivaju novac u poreznim oazama i izbjegavaju plaćanje poreza u domovini.

Među njima je i Ivan Simič, koji je poslovanje svoje konzultantske tvrtke još u vrijeme dok je bio ravnatelj slovenske carinske uprave prebacio na Cipar, a sada djeluje i kao savjetnik onima koji u toj zemlji žele osnovati poduzeće, navodi "Delo".

Simič je za list izjavio da u tome ne vidi ništa sporno i da je stvar već više puta javno objašnjavao te da Cipar nije porezna oaza, jer se radi o članici Europske unije i da je Slovencima, kao zemlja u kojoj mogu minimizirati poreze, trenutno mnogo zanimljivija Malta.

No, među onima kojima je Simič preko svojih inozemnih tvrtki bio porezni savjetnik našao se i Zlatan Kudić, osnivač tvrtke koja se u Sloveniji vodi kao najveći porezni dužnik, navodi "Delo". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter