U Adrisu skulpture i crteži Šime Vulasa

Autoportret Šime Vulasa
Autoportret Šime Vulasa

U rovinjskoj galeriji Adris u četvrtak s početkom u 20 sati bit će otvorena izložba skulptura i crteža akademika Šime Vulasa, jednog od najistaknutijih hrvatskih kipara.

Izložbu pod naslovom "Drvo i sveto" otvorit će povjesničar umjetnosti Igor Zidić, uz nastup mladog rovinjskog glazbenika Diega Leverića.

Posjetitelji galerije Adris imat će prigodu vidjeti 24 skulpture i 11 crteža, među kojima su skulpture "Tvrdalj" (1975.), "Ranjeni križ" (1990.) i "Povezana jedra" (2006.), te serija aktova nastalih u ranoj fazi umjetnikova stvaralaštva.

Akademik Šime Vulas rođen je 1932. godine u Drveniku Velom na otoku Drveniku pokraj Trogira. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu, a potom diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Vanje Radauša. Na Akademiju se vraća 1987. godine, te ostaje kao profesor kiparstva sve do umirovljenja 2004.. Od 1991. godine redoviti je član Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a.

Među više stotina skupnih i dvadesetak samostalnih nastupa ističe se njegova veliku monografska izložba u Modernoj galeriji u Zagrebu 1980. te 2011./2012., kao i sudjelovanje na Olimpijadi umjetnosti u Seoulu 1988., kada je njegova 8,5 metara visoka granitna skulptura "Legenda oblika" postavljena u Olimpijskom parku. Autor je i spomenika podhumskim žrtvama koji je 1970. godine podignut na Grobničkom polju. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter