U 99. godini uci pisati na PC-u!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko smo se puta svi naslušali uzrecice da nikada u životu nije prekasno za nauciti nešto novo i da je cijeli život - škola. Najzorniji primjer tome je 99-godišnji Luka Loncaric, najstariji clan pulske Gradske knjižnice i citaonice koji je poceo uciti pisati na PC-u, kojega smo jucer zatekli na odjelu multimedije, a u povodu Medunarodnog dana pismenosti.

- Clan sam Gradske knjižnice od kada je otvorena, od 1957., i stalno sam redovno išao najprije u njezine prijašnje prostore kod ljekarne, a sada i ovdje. Volim citati, svašta me interesira, covjek stalno treba nešto raditi. Citam dosta, Aralicu, razne romane, pa i casopise, kao i dnevni i tjedni tisak. Treba biti informiran o svemu što se dogada, to je jako važno. Evo, prije tri dana procitao sam ljubavni roman iz jednih novina, i jako mi se svidio, kazao je simpaticni gospodin Luka koji je prilicno slikovito i duhovito opisao ljubavni trokut iz procitanog romana.

- Iako imam 99 godina, ne osjecam ih, stalno sam okupiran necime, volim uciti i raditi razne stvari. I dalje citam bez naocala. Istina, živim zdravo, pazim na prehranu, jedem sve, ali u kolicinama koje mi organizam traži. Ne citam nikada u krevetu jer to nije zdravo, vec za stolom, a lampa mi mora biti s lijeve strane, kazao je Luka koji je uspravnim hodom bez pomagala, jasnim glasom i bistrim umom zadivio sve nazocne.

- Osim beletristike i casopisa, volim proucavati prirucnike o jeziku, kao i gramatike. Pa i pravopise listam, ne razumijem zašto se taj pravopis stalno mijenja, jedan navodi jedno rješenje, drugi drugo, pa je jako zanimljivo sve to proucavati, veli Loncaric.

Na upit zašto želi nauciti pisati na PC-u, kazao je da "stalno želi nauciti nešto novo", da mu je to zanimljivo i da su mu djelatnici odjela multimedije pulske knjižnice strpljivo pokazali osnove rada na PC-u.

Nešto ga je naucio i prijatelj koji ga je jucer dopratio, a gledajuci kako bez problema stavlja tabulatore, pretvara mala u velika slova, ne može a ne izraziti divljenje prema njegovoj volji, entuzijazmu i želji za ucenjem.


Podijeli: Facebook Twiter