U 98. umro Milivoj Ašner

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši šef ustaške policije u Požegi Milivoj Ašner, jedan od najtraženijih ratnih zlocinaca s popisa Centra Simona Wiesenthala, preminuo je u Klagenfurtu u 98. godini, javlja austrijska novinska agencija APA u ponedjeljak.

Ašner je preminuo još 14. lipnja u Caritasovom domu u Klagenfurtu, kazao je direktor tamošnjeg Caritasa Viktor Umelko u ponedjeljak na upit APA-e. Ašner, roden u Daruvaru, bio je na popisu deset najtraženijih ratnih zlocinaca Centra Simona Wiesenthala iz Jeruzalema.

Milivoj Ašner navodno je bio odgovoran za progone i deportacije stotina Srba, Židova i Roma tijekom Drugog svjetskog rata dok je bio zapovjednik ustaške policije u Požegi. Po završetku Drugog svjetskog rata Ašner se sklanja u Austriju te uzima novo ime Georg Aschner. Godine 1992. vraca se u Hrvatsku, u Požegu, i tamo živi sve do 2004. kada se vratio natrag u Klagenfurt.

Republika Hrvatska 2005. optužila je Ašnera za ratni zlocin protiv civilnog stanovništva te zatražila njegovo izrucenje, što je Austrija odbila s obrazloženjem da zbog teške demencije nije u stanju pratiti sudenje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter