U 96. umro Hitlerov tjelohranitelj Rochus Misch

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rochus Misch, koji je tijekom Drugoga svjetskog rata bio vjerni Hitlerov tjelohranitelj, umro je u četvrtak u Berlinu nakon kratke bolesti u 96., izvijestio je u petak Burkhard Nachtigall, koji je pomogao Mischu da 2008. napiše memoare.

Misch je rođen 29. srpnja 1917. u gradu Alt Schalkowitzu, na području današnje Poljske. Rano je ostao bez roditelja, a s 20 se odlučio pridružiti jedinici osnovanoj za Hitlerovu osobnu zaštitu. Tijekom većeg dijela rata Misch je bio odani Hitlerov čuvar i zadnji svjedok posljednjih sati njegova života u bunkeru u Berlinu što je u intervjuu za Reuters 2007. detaljno opisao. "Život u bunkeru odvijao se prilično normalno i uobičajeno. Hitler je uglavnom bio vrlo miran", rekao je tada među ostalim.

Istaknuo je kako su povjesničari, sineasti i novinari uvijek pogrešno tumačili stanje u bunkeru u trenucima kada su se približavale sovjetske snage i kada je bilo jasno da je gotovo s nacističkim režimom.

"Bilo je puno manje dramatično nego što su to oni opisali. Najteža je bila tišina... Svi su šaputali, a nitko nije znao zašto. Zato je to bio bunker smrti.", kazao je. Hitlera se prisjetio kao "vrlo normalnog čovjeka" te kazao kako nije bio brutalan i da nije bio čudovište.

Do kraja života Misch je bio ponosan na razdoblje provedeno s Hitlerom, kojega je od milja zvao "šef". "Povijest je povijest. Bilo je kako je bilo i nitko ne bi o tomu trebao lagati", rekao je Misch, odbivši davati bilo kakve ocjene o tom razdoblju. (Hina/Reuters)

Podijeli: Facebook Twiter